UKUSNA TEHNOLOGIJA

Japanski profesor stvorio prvi prototip televizijskog ekrana s iskustvom okusa

Taste the TV

 Youtube
‘Cilj je omogućiti ljudima da dožive iskustvo nečega poput jela u restoranu na drugom kraju svijeta, čak i dok ostaju kod kuće‘

Japanski profesor razvio je prototip televizijskog ekrana koji može oponašati okuse hrane, što je još jedan korak prema stvaranju multi-senzornog doživljaja gledanja televizijskih programa.

Uređaj, nazvan "okusni TV", koristi vrtuljak s 10 spremnika različitih okusa koji u raznim kombinacijama prskaju sadržaj kako bi stvorili okus određene hrane. Stvoreni okus potom se nanosi putem folije na ravni televizijski ekran kako bi ga gledatelj mogao isprobati- tako da poližu ekran.

U eri covida-19, ta vrsta tehnologije može poboljšati način na koji se ljudi povezuju i komuniciraju s vanjskim svijetom, rekao je profesor sa Sveučilišta Meiji Homei Miyashita.

"Cilj je omogućiti ljudima da dožive iskustvo nečega poput jela u restoranu na drugom kraju svijeta, čak i dok ostaju kod kuće", rekao je.

Miyashita radi s timom od oko 30 učenika i proizveo je razne uređaje za okus, uključujući vilicu koja čini okus hrane bogatijim.

Rekao je da je sam napravio prototip okusnog TV-a tijekom prošle godine i da bi izrada komercijalne verzije koštala oko šest tisuća kuna.

Potencijalne primjene uključuju učenje na daljinu za sommeliere i kuhare, te degustacijske igre i kvizove, rekao je.

Miyashita je također bio u pregovorima s tvrtkama o korištenju svoje tehnologije raspršivanja za uređaje koji mogu dodati okus pizze ili čokolade na krišku tostiranog kruha.

Studentica na Meijiju Yuki Hou (22) demonstrirala je novinarima kako funkcionira okusni TV, rekavši ekranu da želi kušati slatku čokoladu.

Nakon nekoliko pokušaja, automatizirani glas je ponovio narudžbu i mlaznice okusa su raspršile uzorak na plastičnu foliju.

“Nešto je kao mliječna čokolada”, rekla je. "Sladak je poput čokoladnog umaka".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. svibanj 2022 09:00