BIRD OF PREY

JE LI OVO BUDUĆNOST ZRAKOPLOVSTVA? Airbus kreirao konceptni avion  inspiriran pticama grabežljivicama, Martin Aston objasnio o čemu je riječ

 Yioutube screenshot
 

Airbus je kreirao konceptni zrakoplov inspiriran predatorskim pticama poput orla i sokola pod imenom "Bird of Prey", ili ptica grabežljivica, javlja CNN.

Koncept je u petak otkrio Liam Fox, Državni tajnik za međunarodnu trgovinu Velike Britanije na najvećoj međunarodnoj izložbi zrakoplova “Royal International Air Tattoo air show” u bazi RAF-a u engleskom Gloucestershireu.

Fox je objavio Tweet S videom "Bird of Prey" kao potporu projektu Airbusa koji izgledom djeluje poput ptice grabljivice s perjem na repu i krilima. Teoretski, dizajn je zamišljen za hibridni električni, turbopropelerski, pogon navodi se u priopćenju na web stranici Airbusa.

"Inspirirana učinkovitom biološkom mehanikom ptice grabljivice, concept ima strukturu krila i repa koje oponašaju one ptica, dok se na njima nalaze individualno kontrolirana pera koja osiguravaju aktivnu kontrolu leta", navodi se u priopćenju.

Zrakoplov bi mogao nositi do 80 putnika i trošio bi 30 do 50 posto manje goriva od usporedivih današnjih zrakoplova.

“Cilj projekta je motivirati sljedeću generaciju zrakoplovnih inženjera”, kaže Martin Aston, viši menadžer u Airbusu.

"Naša 'ptica grabljivica' je dizajnirana kao inspiracija mladim ljudima kako bi stvori 'wow' faktor koji bi im mogao pomoći u uzbudljivoj karijeri u ključnom sektoru zrakoplovstva," rekao je Aston u priopćenju.

Aston se nada da će projekt pomoći da se zrakoplovstvo učini održivijim, s čišćim, zelenijim i tišim pogonom implementirajući dizajnerske obrasce iz prirode.

"Naučili smo iz našeg rada na putničkom zrakoplovu A350 XWB da kroz biomimikriju priroda daje neke od najboljih lekcija koje možemo naučiti o dizajnu. Tko ne bi bio inspiriran takvim stvaranjem?" , rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:23