PRELAZAK NA DRUGU RAČVU

JEDAN OD OSNIVAČA BITCOINA RASPRODAO SVE SVOJE BITCOINE 'Mreža bitcoina je danas potpuno neiskoristiva, to je najriskantnija investicija koja postoji'

 Profimedia / Facebook

Suosnivač bitcoin.com-a Emil Oldenburg otkrio je kako je prodao sve svoje bitcoine i zamijenio ih za Bitcoin Cash, jer vjeruje kako je bitcoin mreža danas neiskoristiva i visoko rizična, piše švedski Breakit.

- Investicija u bitcoin u ovom trenutku je najriskantnija investicija koju možete imati. Rizik je iznimno visok, kazao je u intervjuu.

Kao razloge za svoju odluku, naveo je visoku cijenu transakcija i duljinu vremena potrebnu za njihovu provedbu. Prosječna cijena transakcije na bitcoinu je 28,09 dolara, a cijene određuju i vrijeme potrebno za transakciju, jer su više cijene primamljivije 'rudarima' koji ih procesiraju.

Oldenberg je prodao svoje bitcoine i platio oko 50 dolara transakciju koju je trebalo 12 sati procesirati, i tvrdi kako je mreža kojom se koristi bitcoin danas 'potpuno neiskoristiva'.

- Jednom kada trgovci shvate kako bitcoin funkcionira, počet će ga prodavati, tvrdi.

Bitcoin Cash je 'račva' običnog Bitcoina koja je nastala u kolovozu ove godine, s namjerom skraćivanja vremena i cijene transakcija.

Kada se neka kriptovaluta račva, postojeća verzija ostaje ista, dok nova verzija predstavlja kopiju stanja u trenutku račvanja, najčešće s nekim novim pravilima ili tehničkim detaljima. Bitcoin Cash tako koristi blokove veličine 8 MB, za razliku od blokova od 1 MB kakve koristi obični bitcoin.

Oldenberg je izjavio kako je sve svoje bitcoine zamijenio za Bitcoin Cash, i napao klasični bitcoin, nazivajući ga 'tehničkim eksperimentom', a ne valutom koja može 'pokretati kompanije', te optužio ljude koji stoje iza njega za ideološku pristranost.

- Radi se o grupi fanatičnih bitcoin Talibana, koji sami ne koriste bitcoin svaki dan i žele da ostane ovakav. Vide bitcoin kao digitalno zlato i tehnički eksperiment, a ne nešto što bi trebali koristiti, kazao je Oldenberg.

Od svojeg pokretanja u kolovozu, cijena Bitcoin Casha narasla je 380%, dok je u istom periodu cijena bitcoina narasla više od 1.800%.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:31