PROBLEM KOJI MUČI MNOGE

JEDNOSTAVNI TRIKOVI KOJIMA ĆETE SPASITI SVOJ MOBITEL Četiri učinkovite metode: Kako na pametnom telefonu osloboditi prostor kada ga nestane

 Valentyn Ogirenko / REUTERS

Izvadite mobitel kako biste zabilježili neki spontani trenutak i dobijete poruku da to ne možete napraviti jer na mobitelu više nema slobodnog prostora. Nedostatak prostora na mobitelu znači da ne možete sačuvati nove fotografije i videa, preuzimati nove aplikacije i ažurirati postojeće.

Ukratko, katastrofa.

Kako biste izbjegli ovo, Popular Science predlaže da uz pomoć ovih jednostavnih trikova oslobodite prostor na mobitelu.

Prebacite svoje fotografije i videa u oblak

Fotografije i videa mogu zauzimati veliki prostor na vašem mobitelu pa je dobra ideja što prije te datoteke prebaciti u oblak. Dobra vijest je da danas postoji puno aplikacija koje će to napraviti za vas, a loša je da će vas ti servisi koštati.

Jedna od najboljih aplikacija, odnosno servisa za oslobađanje prostora na mobitelu je Google Photos. Aplikacija radi na svim operativnim sustavima te korisnicima dopušta čuvanje neograničenih količina fotografija i videa, uz uvjet da vam ne smeta to što će vam Google fotografije koje su veće od 16 megapiksela i videa koja su u rezoluciji većoj od punog HD-a smanjiti. Ako želite da Google Photos čuva vaše datoteke u punoj rezoluciji, to će vas koštati.

Drugi servisi koji se plaćaju uključuju Appleov iCloud (radi samo na iPhone uređajima), Microsoftov OneDrive, Amazon Photos i Dropbox. Na tim servisima obično jedan terabajt prostora naplaćuju oko 70 kuna.

Smanjite broj aplikacija i igara

Osim fotografija i videa, najviše prostora na mobitelu zauzimaju aplikacije i igre. Kako nikada zbog njih ne biste ostali bez slobodnog prostora, povremeno brišite aplikacije koje ne koristite ili rijetko koristite. Ako se radi o aplikacijama koje ste platili, ne brinite jer Apple i Google znaju da ste ih platili te vas prilikom ponovne instalacije neće tražiti da ih ponovno platite.

Dakako, nisu ni sve aplikacije jednako 'teške'. U postavkama vašeg uređaja možete provjeriti koje aplikacije zauzimaju najviše prostora pa temeljem tih informacija možete odlučiti koje ćete eliminirati.

Mnoge aplikacije tijekom rada prikupljaju podatke koji im trebaju za rad. Kako biste osigurali da se ti podaci ne gomilaju, preuzmite aplikaciju za čišćenje prostora poput popularnog Clean Mastera ili njemu sličnih. Te će vam aplikacije javljati kada pojedine aplikacije nagomilaju previše podataka te je li potrebno obaviti čišćenje.

Uložite u dodatnu memoriju

Kao alternativa čišćenju mobitela od nepotrebnih aplikacija i prebacivanju datoteka u oblak, korisnicima na raspolaganju stoji proširivanje memorijskog kapaciteta vlastitog uređaja.

iPhone uređaji danas dolaze s 256 GB interne memorije, međutim takvi uređaji predstavljaju veliku investiciju na koju mnogi nisu spremni. Korisnici Android uređaja mogu svoj uređaj nadograditi s memorijom u obliku microSD i SD kartica.

Ovisno o vašem uređaju i načinu na koji percipira memorijsku karticu, možda ćete na nju moći prebaciti i aplikacije. Ako vam ta mogućnost slučajno ne bude bila dostupna, na memorijsku karticu uvijek možete prebaciti sve fotografije, videa i glazbu.

Povremeno resetirajte svoj mobitel

Niti jedan trik ne može osloboditi prostor na mobitelu kao vraćanje mobitela na tvorničke postavke. Resetiranje mobitela na taj ga način vraća u stanje u kojem ste ga dobili kada ste ga prvi puta kupili.

Imajte na umu da će vraćanje mobitela na tvorničke postavke obrisati apsolutno sve što na njemu imate - od SMS poruka do svih aplikacija koje ste ikada preuzeli.

Svakako prije nego što resetirate mobitel provjerite jeste li sačuvali sve što imate na mobitelu, a od presudne je važnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. ožujak 2024 21:37