NEĆE VAS IZNEVJERITI

Jeftina, čvrsta i superučinkovita: Neugledna Nokia 1100 proglašena 'Kalašnjikovom' svijeta mobitela

Nema ekran na dodir pa čak ni boje na njemu, ne može na internet kao ni fotografirati, no šalje poruke i zove i nikada vas neće iznevjeriti

Magazin GOOD u svojem je šestom izdanju vezanom uz dizajn na naslovnicu postavio fotografiju slavne jurišne puške AK-47 te postavio pitanje: Postoji li igdje dizajn koji je ovako dobar, no ne ubija ljude?

Prema pisanju američkog dvomjesečnika Foreign Policy , očito postoji - mobilni telefon Nokia 1100 .

Naime, ta je najjednostavnija Nokija čvrsta i superučinkovita, baš poput jurišne puške koju je 40-ih godina prošlog stoljeća dizajnirao Mihajl Kalašnjikov .

Dok svijetom vladaju iPhoneovi koji se bore s mobilnim uređajima na platformi Googleova Androida te BlackBerryja, Nokia 1100 možda izgleda jednostavno, gotovo priprosto, no taj će mobitel raditi kada sva njegova 'mlađa braća' odustanu.

Predstavljen 2003. godine, davno gledajući s tehnološkog aspekta, Nokia 1100 nema previše dodatnih opcija osim zvanja i slanja SMS-a. Na njemu nećete moći pogledati mail ili svoj profil na Facebooku, no od izlaska na tržište 1100 je pronašao put do srca više od 250 milijuna korisnika što ga čini najprodavanijim mobitelom na svijetu.

Samo za usporedbu, Appleov 'supermobitel' iPhone do sada je prodan u više od 73,5 milijuna komada.

Sve dok mobilne mreže u zemljama u razvoju ne zadovolje zahtjeve potrebne za funkcioniranje modernih mobitela Nokia 1100 ostat će telekomunikacijska verzija slavnog 'Kalašnjikova' - neuglađen, no jeftin i učinkovit mobitel.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:06