Europska premijera

Jutarnji u Berlinu na premijeri viva X80 Pro: U Hrvatsku stiže novi kralj mobilne fotografije

vivo X80 Pro

 Ilija Matanović/jutarnji List/Ilija Matanović/jutarnji List
X80 Pro ima četverostruki modul izrađen s kultnim Zeissom, a posebna pozornost posvećena je snimanju noćnih fotografija i videa

Na hrvatsko tržište uskoro dolazi, po svemu sudeći, novi kralj mobilne fotografije. Naime, kineski proizvođač pametnih telefona vivo - koji je ovih dana najavio da napokon službeno dolazi na domaće tržište - danas je u Berlinu za europske kupce predstavio svoj novi flagship uređaj X80 Pro.

Jutarnji je bio jedan od medija prisutnih na predstavljanju u Zeiss-Großplanetariumu i prema prvim dojmovima vivo X80 Pro mogao bi imati trenutačno možda i najbolju kameru na Android uređajima, a po karakteristikama videografije čini se da je dostigao čak i Appleov iPhone. Za potpuni dojam morat ćemo pričekati temeljitije testiranje, ali kamera u startu djeluje više nego obećavajuće.

Riječ je o četverostrukom modulu izrađenom u suradnji s kultnim njemačkim proizvođačem objektiva Zeiss, a posebna pozornost posvećena je snimanju noćnih fotografija i videa. Osim što su leće na objektivima tretirane Zeissovim premazom T*, koji pomaže provesti više svjetlosnih informacija do senzora, njemačka je kompanija surađivala i na izradi softvera.

Tako je moguće na portretima stvoriti onaj vječito žuđeni "bokeh", odnosno zamućenje pozadine, koji izgledom podsjeća na bokeh kakav se dobiva od pojedinih Zeissovih fotografskih i kinematografskih objektiva. Jednako tako, Zeiss je sudjelovao u kalibriranju boja i mora se priznati da su tu pomalo išli kontra struje: na društvenim mrežama, naime, najbolje prolaze slike koje su što zasićenijih i žarkih boja, ali na ovom telefonu poanta je bila očito što vjerniji transfer boja na fotografije i video.

Modul kamere sastoji se od glavne široke leće s ogromnim Samsungovim GNV senzorom od 50 megapiksela i optičkom stabilizacijom. Tu je zatim i ultraširoka kamera sa senzorom od 48 megapiksela, telefoto leća s 2X uvećanjem te periskopska telefoto leća s 5X uvećanjem.

image

vivo X80 Pro

Ilija Matanović/jutarnji List/Ilija Matanović/jutarnji List
image

Senzor za otisak prsta 11 puta je veći od prethodne generacije

Ilija Matanović/jutarnji List/Ilija Matanović/jutarnji List
image

Modul četverostruke kamere zauzima ogroman prostor

Ilija Matanović/jutarnji List/Ilija Matanović/jutarnji List
image

vivo X80 Pro ima LTPO AMOLED ekran

Ilija Matanović/jutarnji List/Ilija Matanović/jutarnji List
image

Noćna fotografija s ekspozicijom od 4 sekunde, snimljena iz ruke

Ilija Matanović/jutarnji List/Ilija Matanović/jutarnji List
image

Portretna fotografija sa Zeiss Distagon "bokehom"

Ilija Matanović/jutarnji List/Ilija Matanović/jutarnji List
image

Ultraširoka kamera

Ilija Matanović/jutarnji List/Ilija Matanović/jutarnji List
image

Noćna fotografija

Ilija Matanović/jutarnji List/Ilija Matanović/jutarnji List

Najzanimljivija je definitivno portretna kamera s 2X uvećanjem. Osim što ima žarišnu duljinu od 50mm, onu koju profesionalni fotografi vole nazivati "nifty fifty" jer je idealna upravo za snimanje portreta, opremljena je i takozvanim "gimbalom". Riječ je o stabilizacijskom sustavu koji fizički pomiče leću i senzor kamere i time stabilizira prikaz slike.

Pa tako, osim što su prve noćne fotografije i videozapisi koje smo snimili doista impresivni - i stabilizacija na vivu X80 Pro je nešto što nismo dosad imali prilike iskusiti. Naime, postoji nekoliko stupnjeva stabilizacije, pa tako i način pri kojemu se cijeli telefon može zarotirati za 360 stupnjeva, ali će i dalje nastaviti snimati ravan prikaz horizonta koji ste imali na početku snimanja.

Opcije u aplikaciji kamere su doista brojne - možda je tu čak i prevelika gužva. Recimo samo da uz sve one standardne načine snimanja kao što su portretni, noćni, slow motion, time-lapse, panorama, dvostruka ekspozicija i brojne druge postoji i čak značajka za snimanje noćnih sportskih aktivnosti. Selfie kamera od 32 megapiksela također je vrlo kvalitetna i proizvodi vrlo vjernu reprodukciju tonova kože.

image

Noćna fotografija

Ilija Matanović/jutarnji List/Ilija Matanović/jutarnji List

Osim kamere X80 Pro je relativno tipični Android flagship za 2022. godinu. Dizajn je vrlo dobro pogođen, crna poleđina ima matiranu teksturu s diskretnim svjetlucavim efektom, a modul kamere je ogroman i zauzima cijelu gornju trećinu stražnjeg panela.

Ta "grba" kamere nije matirana nego izrađena od kombinacije stakla i keramike i vrlo je refleksivna i prijemčiva za otiske prstiju. Jesu li leće estetski logično i uredno posložene? Nisu, ali moguće je da je funkcija ovdje bila ispred forme.

Ekran je blago zaobljen na rubovima, riječ je o odličnom i vrlo svijetlom LTPO AMOLED panelu s maksimalnom rezolucijom od 3200 X 1440 piksela i frekvencijom osvježavanja slike od 120 Hz. U kombinaciji s izvanrednim stereo zvučnicima gledanje serija i filmova na ovom telefonu je sjajno. Uređaj je pogonjen trenutačno najmoćnijim Android sistemskim čipom, Snapdragon 8 Gen 1 te 12 gigabajta RAM-a, a kao ispomoć za kameru vivo je ugradio i vlastiti čip V1+.

Baterija ima kapacitet od 4700 mAh, a telefon dolazi s punjačem od 80W, koji će ćeliju napuniti za manje od 40 minuta. Još jedan izuzetno impresivan detalj je senzor za otisak prsta, koji je čak 11 puta veći u odnosu na prethodnu generaciju uređaja i prekriva površinu od - po slobodnoj procjeni - 3 kvadratna centimetra. Na papiru otključava telefon u roku od 0,2 sekunde, što je vrlo lako moguće prema našem dojmu.

Dodatno, za registraciju otiska dovoljno je samo jednom prisloniti prst na ekran, što je značajka koju dosad nije imao nijedan smartphone. Vivo X80 Pro na europska, pa tako i na hrvatsko tržište, doći će u srpnju, a cijena će biti 1199 eura. Što je, naravno, mnogo novca, ali i očekivan iznos za ovakav paket.

Inače, kada je riječ o vivu - čiji se naziv piše upravo tako, stilizirano s malim početnim slovom - tvrtka je prošli tjedan u Zagrebu najavila službeni dolazak u Hrvatku. Ta kineska kompanija najpoznatija će vjerojatno biti gledateljima nogometa, jer već godinama sponzoriraju velike turnire, pa će tako biti i službeni smartphone Svjetskog prvenstva u Kataru. Dio je kineske megakompanije BBK Electronics, koja objedinjuje još i brendove Oppo, Realme (koji se u Hrvatskoj prošle godine prilično žustro probijao na tržišu), te brend za entuzijaste OnePlus.

U prošloj godini vivo je, prema podacima agencije IDC, bio četvrti proizvođač po prodaji na globalnoj razini, nakon Samsunga, Applea i Xiaomija. vivo je kao brend pametnih telefona osnovan 2011. godine nakon 16 godina rada u fiksnoj i mobilnoj telefoniji. Tri godine kasnije započeli su globalno širenje, 2017. su otvorili vlasititu mrežu centara za istraživanje i razvoj, a 2020. pokrenuli partnerstvo s Zeissom.

vivo za sobom ima solidnu nisku inovacija po kojima su bili prvi u industriji. Konkretno, 2011. su u modelu X1 imali prvi hi-fi čip, model X5 Max bio je najtanji smartphone na svijetu sa samo 4,75 milimetara, X20+ UD bio je prvi telefon sa senzorom otiska prsta ispod zaslona (što je danas industrijski standard), vivo NEX je 2018. imao prvu "pop-up" selfie kameru koja je uz pomoć elektromotora izlazila iz kućišta, a vivo X51 5G 2020. godine prvi je imao stabilizacijski "gimbal" na kameri.

Dosta velika prednost je što je portfelj vrlo jednostavan i fokusiran. Imaju samo tri linije telefona - X, V i Y. Serija X je flagship koji na tržište dolazi s uvijek najboljim komponentama i najsvježijim inovacijama, a ponajviše je usmjeren na kinematografsko iskustvo.

Linija V je pozicionirana za "selfie first" generaciju i ti telefoni fokusirani su na primamljiv dizajn i kvalitetu selfie kamere (model V21, recimo, ima dvostruko osvjetljenje pokraj selfie kamere). Ti modeli koštat će od 450 eura nadalje. Serija Y također kao adute ističe dizajn, ali i snagu baterije te mogućnost blažeg mobilnog gejminga, a cijena će uređaja biti od 149 eura do 350 eura.

U dogledno vrijeme u prodaju u Hrvatskoj dolaze telefoni iz serija X i Y (prije svega model Y76 5G). Za hrvatske kupce vivo obećava 3 godine ažuriranja softvera, pri čemu će X serija imati i 3 godine nadogradnje Androida na najnoviju inačicu, dok će kod Y i V serije to biti 2 godine. Svi uređaji standardno dolaze s punjačem, prozirnom maskicom i zaštitom za ekran, a svi osim onih najjeftinijih imaju i slušalice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:19