PAMETNI TELEFON

Jutarnji u Münchenu na predstavljanju Huaweija P60 Pro: Prvi dojmovi o novom telefonu za fotografe

Predstavljanje telefona u Münchenu

 Ilija Matanović/Jutarnji list
Poleđina bijelog modela izrađuje se od mineralnog praha na bazi sedefa, zbog čega ne postoje dva identična uređaja

Huawei je u utorak u Münchenu predstavio niz novih uređaja, među kojima je najveća zvijezda svakako pametni telefon P60 Pro, kojim će kineska kompanija pokušati zadržati titulu fotografskog lidera.

Iako još uvijek hendikepirani stavljanjem na američku "listu entiteta", što im onemogućuje pristup brojnim potrebnim komponentama, u kineskoj kompaniji i dalje se trude zadržati interes za svoj brend i izvan Kine. Dio tog nastojanja je i europsko lansiranje njihova flagship telefona P60 Pro. Kao i dosad, Huaweijeva serija P primarno je orijentirana što boljem fotografskom iskustvu. Premda više ne surađuju s njemačkom Leicom, u Huaweiju su nastavili razvoj komputacijske fotografije kroz svoju tehnologiju XMAGE.

image

Huawei P60 Pro sa sedefnom poleđinom

Ilija Matanović/Jutarnji list

Kamera Huaweija P60 Pro je trostruka: glavni senzor ima 48 megapiksela i trebao bi propuštati 191 posto više svjetlosti od jednog od najvećih konkurenata (Huawei nije otkrio na kojeg konkurenta ciljaju, ali ciljali su na iPhone 14 Pro Max). Uz njega je i 48-megapikselna periskopska telefoto kamera s optičkim uvećanjem od 3,5X te 13-megapiksela ultraširoka kamera. Kao i dosad, Huaweijev flagship najjačim se pokazuje kad ponestane svjetlosti. Kamera je kadra izvući gomilu detalja i iz potpunog mraka.

Kad su svjetlosni uvjeti idealni, onda se može govoriti o jednoj od svakako najboljih kamera na današnjim pametnim telefonima. Posebno kad je riječ o količini detalja i dinamičkom rasponu, kao i vrlo vjernoj reprodukciji boja. Posebno su impresivni portreti, kod kojih se može postići vrlo vjeran i precizan "bokeh", odnosno zamućenje pozadine. Glavna kamera ima fizičku blendu, koja se pomiče od f/1.4 do f/4.0, što se može raditi manualno ili prepustiti automatici. Doduše, nismo primijetili posebnu korist od te mogućnosti. Autofokus glavne kamere je strašno brz, posebno kad registrira osobu.

image

Ekran ima simetrične bridove i zaobljen je na sve četiri strane

Ilija Matanović/Jutarnji list

I dok je glavna kamera šampion mraka, ultraširoka kamera gubi na oštrini kad joj se oduzme svjetlost. Telefoto kamera zadržava detalje u većini scenarija i ima još i ulogu telemakro kamere. Selfie kamera je također vrlo sposobna za snimanje izvrsnih portreta. Mali prigovor može se uputiti kapacitetima videa na P60 Pro. Nije toliko problem u kvaliteti snimljenog, nego u nedostatku opcija (primjerice, jedine mogućnosti su snimanje u 30p i 60p, nema mogućnosti snimanja u 8K i slično).

Kad je riječ o dizajnu, Huawei je izveo dosta originalan potez. Naime, poleđina bijelog modela (ili kako se službeno zove Rococo Pearl) izrađena je od mineralnog praha na bazi sedefa, što telefonu daje unikatni izgled. Svaki pojedini telefon, naime, trebao bi biti drugačiji od ostalih. Crni pak model ima matiranu teksturu koja bi trebala biti gotovo potpuno otporna na otiske prstiju.

image

Crni model ima matiranu teksturu

Ilija Matanović/Jutarnji list

Poleđina je zaobljena na sve četiri strane, uz istaknuti otok za modul kamere na lijevoj strani. Uređaj ima četverostruko zaobljeni ekran i na prednjoj strani, što sve skupa čini ovaj telefon izuzetno ugodnim za držanje i upravljanje, posebno kad govorimo o navigaciji kroz telefon gestama.

Ekran ima dijagonalu od 6,67-inča, a bridovi su jednaki na sve četiri strane, čime je postignuta izvanredna simetrija. Zaslon je u POLED tehnologiji, ima mogućnost adaptivne frekvencije osvježavanja slike od 1 do 120 herca i dostojan je flagshipa. Obje strane uređaja zaštićene su Huaweijevim staklom Kunlun, koje bi trebalo biti iznimno otporno na padove.

Jedna od najjačih strana Huaweija P60 Pro su stereo zvučnici s donje i gornje strane telefona. Jedna od slabijih je pak sistemski čip - riječ je o Snapdragonu 8+ Gen 1 (koji je već malo star i koji na sebi nema 5G modem, što znači da je ovaj telefon limitiran na 4G brzine mobilnog interneta). U svakodnevnom se radu neće primijetiti da telefonu nedostaje konjskih snaga, ali kod intenzivnijeg gejminga ili duljih fotografskih seansi zna se nedopustivo zagrijati.

Baterija je, kao i obično, izvanserijski dobra. Jedan i pol dan je praktički zajamčen, a u kutiji dolazi superbrzi punjač od 88W. Treba napomenuti i da Huawei nema službenu podršku za Googleove aplikacije i servise, premda ih je zaobilaznim putem moguće dobiti skoro sve. Huawei P60 Pro bit će dostupan na hrvatskom tržištu od 22. svibnja, a cijena je tamo gdje su i konkurentski flagship modeli: 1199 eura (za model s 8 GB RAM-a i 256 GB memorije). Model s memorijskim paketom od 12+512 GB košta 1399 eura.

Uz P60 Pro koji će se moći kupiti u Hrvatskoj, kineska je tvrtka prikazala još nekoliko uređaja, kao što je preklopni telefon Mate X3, koji je najtanji i najlakši preklopni telefon na svijetu i koštat će 2199 eura te dva laptopa. Premijerno je predstavljena i nova serija pametnih satova Huawei Watch 4, koja dolazi u osnovnoj i Pro varijanti. Satovi su prije svega posvećeni praćenju zdravstvenih i fitness parametara.

image

Pametni sat Huawei Watch 4 Pro

Ilija Matanović/Jutarnji list

Huawei Watch 4 Pro izrađen je od premium materijala kao što su titanij i safirno staklo i dizajn mu je, mora se priznati, vrlo smion i atraktivan. Riječ je o vrlo velikom satu s dijagonalom od 48 milimetara i ekranom dijagonale 1,5 inča i izgleda kao nešto što bi astronauti rado nosili sa sobom. Ima iznimno tanke bridove i blago zaobljeno staklo. Posebno je atraktivna inačica s integriranom titanijskom narukvicom (postoji i kožna opcija).

image

Watch 4 Pro izrađen je od titanija

Ilija Matanović/Jutarnji list

Huawei Watch 4 je nešto manji, ima dijagonalu od 46 milimetara i puno je lakši i tanji od svog prethodnika. Izrađen je od nehrđajućeg čelika i izgleda nešto smirenije i diskretnije od Pro inačice. Satovi imaju detekciju pada, e-SIM opciju te bateriju koja traje 4,5 dana na Pro verziji te 3 dana na regularnoj verziji, odnosno 21 te 14 dana u načinu štednje baterije. Huawei Watch 4 košta 449 eura, Watch 4 Pro s kožnim remenom je 549 eura, a s titanijskom narukvicom 699 eura. U prodaji će biti od 22. lipnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:22