Novi telefoni

Jutarnji u Münchenu na premijeri Xiaomija 12T Pro: što donosi kamera od 200 megapiksela

Xiaomi je u Beču predstavio niz novih uređaja

 Ilija Matanović/Jutarnji list
Telefon se može pohvaliti i superbrzim punjačem koji u manje od 20 minuta napuni bateriju od 0 do 100 posto

Xiaomi je ovaj tjedan u futurističkom prostoru BMW Welta u Münchenu održao jesensko predstavljanje svojih novih proizvoda za Europu, na kojemu je bio i Jutarnji list i gdje su najveće zvijezde svakako bili pametni telefoni 12T i 12T Pro.

Xiaomijev novi flagship 12T Pro može se pohvaliti glavnom kamerom sa senzorom od 200 megapiksela koji bi trebao hvatati neprikosnovenu količinu detalja, kao i superbrzim punjačem kojemu je potrebno manje od 20 minuta da bateriju napuni od 0 do 100 posto.

Model 12T Pro uz 200-megapikselni glavni senzor s optičkom stabilizacijom ima još i 8-megapikselnu ultraširoku kameru te 2-megapikselnu makro kameru. Za potpuni dojam o kameri i telefonu u cjelini trebat će pričekati punu recenziju, ali prvi je dojam da je Xiaomi na 12T Pro sklopio prilično dobar sustav kamere. Slike su oštre i s ogromnom količinom detalja, dinamički raspon je izvrstan, a "bokeh", odnosno zamućenje pozadine, izgleda izvanredno i vrlo prirodno, jer zahvaljujući fizičkoj veličini senzora nije potrebno mnogo softverskih intervencija da bi se postigao taj efekt.

image

Poleđina je matirana i dobro odbija otiske prstiju

Ilija Matanović/Jutarnji list
image

Glavna kamera sa senzorom od 200 MP

Ilija Matanović/Jutarnji list
image

Ravni ekran ima dijagonalu od 6,67 inča

Ilija Matanović/Jutarnji list

Testni primjerak se doduše povremeno mučio s autofokusom (što će se vjerojatno moći popraviti softverskim nadogradnjama), a postavke su u startu namještene tako da je zasićenje boja ipak prejako. Ne postoji zasebna telefoto kamera, nego se 2X uvećanje postiže zumom unutar senzora (pojednostavljeno rečeno, senzor je toliko veliki da je moguće uzeti sredinu "normalno" snimljene fotografije i izdvojiti je kao uvećani segment).

Dosta su dobri rezultati i u noćnim uvjetima i pri slabijem osvjetljenju, uključujući i snimanje videa, u čemu pomaže činjenica da se 16 susjednih piksela spaja u jedan ogroman piksel, čime kamera prikuplja puno više svjetlosnih informacija u tamnijim scenarijima.

Kao i uvijek, Xiaomi ima obilje zabavnih i dosta korisnih softverskih opcija unutar kamere, posebno za video, koje olakšavaju kreativcima objave na društvenim mrežama. Selfie kamera od 20 MP također je prilično kvalitetna, premda ima tendenciju "uljepšavanja" subjekata (ta je opcija uključena po "defaultu"). Model 12T pak ima glavnu kameru od 108 megapiksela.

image

Punjaču od 120W potrebno je 19 minuta da napuni telefon do vrha

Ilija Matanović/Jutarnji list

Baterija je jedna od daleko najboljih strana Xiaomija 12T Pro, jer čak i uz vrlo intenzivno korištenje i 8 do 9 sati upaljenog ekrana redovito preživi dan i pol rada. Uz samo malo štednje to se da razvući i na dva dana. U kutiji s telefonom dolazi superbzi punjač od 120W (Xiaomi to zove HyperCharge), koji bateriju s kapacitetom od 5000 mAh napuni za samo 19 minuta (kineska tvrtka reklamira tu brojku i prilično je pohvalno što se i u našem testiranju pokazalo da je doista tako).

Od 0 do 50 posto punjač će doći za manje od 10 minuta. U praksi to znači da telefon nije potrebno ostavljati na punjaču preko noći, nego ga se može staviti puniti ujutro za vrijeme spremanja za posao, što bi u teoriji trebalo produljiti vijek trajanja baterijske ćelije.

Što se tiče dizajna, 12T se nastavlja na svog prethodnika, Xiaomi 12. Radi se o relativno klasičnom flagshipu iz 2022. godine, sa zaobljenom poleđinom koja vrlo lijepo leži u ruci (premda su telefoni relativno teški). Uređaji dolaze u tri boje, crnoj, srebrnoj i posebno upečatljivoj plavoj.

Staklene poleđine telefona su matirane pa dobro odbijaju otiske prstiju, ali su prilično skliske. Srećom, u paketu dolazi solidna prozirna maskica. Detalj koji mi je malo smetao u korištenju je zbilja ogromna grba kamere, koja zbog ogromnog senzora jako strši iz kućišta na 12T Pro.

image

Dvostruke zvučnike usavršila je tvrtka Harman Kardon

Ilija Matanović/Jutarnji list

Odličan detalj su dvostruki stereo zvučnici koji daju vrlo moćan i kvalitetan zvuk, a sustav na modelu 12T Pro usavršiila je ugledna tvrtka Harman Kardon. Na gornjoj se strani uređaja nalazi i infracrveni predajnik za upravljanje kućanskim aparatima poput televizora, klime, audio sustava... Oba telefona primaju dvije SIM kartice te podržavaju 5G. Nedostatak je što telefoni nemaju službeni certifikat otpornosti na vodu i prašinu.

Za razliku od Xiaomija 12 i 12 Pro, serija 12T ima ravne zaslone (generalno gledano, zaobljeni ekrani polagano izlaze iz mode, što je svakako bolje ikad nego nikad). Riječ je o AMOLED panelima s dijagonalom od 6,67 inča i rezolucijom koja je nešto iznad Full HD-a (2712 X 1220 piksela). Ekranima se zbilja nema što prigovoriti, prikaz je oštar i dosta svijetao, doduše možda samo malo previše zasićenih boja.

Dodatno, ekrani imaju varijabilnu frekvenciju osvježavanja ekrana od 30 do 120 Hz, što im daje vrlo uglađen prikaz. Posjeduju i brojne certifikate koji bi trebali jamčiti vrhunsku kvalitetu, kao i način rada koji smanjuje količinu štetnog plavog svjetla. Ispod ekrana nalazi se čitač otiska prstiju koji radi iznimno brzo.

Kada je riječ o samom radu telefona, Xiaomi 12T Pro je zahvaljujući sistemskom čipu Snapdragon 8+ Gen1 u svakodnevnim zadacima munjevit i ne pokazuje znakova zamuckivanja. Ni kod zahtjevnijih zadataka poput nešto težih igara ne dolazi do pretjeranog zagrijavanja niti usporavanja. Model 12T je pak opremljen nešto slabijim sistemskim čipom MediaTek Dimensity 8100-Ultra.

Telefoni rade na softveru MIUI 13, koji je baziran na Androidu 12 i koji ne donosi nikakva nova iznenađenja. Radi se o solidnoj nadogradnji Androida koja ima nekoliko korisnih dodataka, a pritom nije pretjerano agresivna.

Prednarudžba Xiaomijeve serije 12T već je počela i svi kupci na poklon će dobiti robotski usisavač Mi Robot Vacuum-Mop 2 Lite (kao i 6 mjeseci jamstva na zaštitu zaslona te 3 mjeseca pretplate na YouTube Premium). Cijena modela 12T je 4699 kuna (s memorijskim paketom od 8 GB RAM-a i 128 GB pohrane), dok 12T Pro košta 6299 kuna (s memorijskim paketom 8GB + 256 GB).

image

Jedan od tri nova usisavača

Ilija Matanović/Jutarnji list
image

Tablet Redmi Pad koštat će 279 eura

Ilija Matanović/Jutarnji list

U Münchenu je Xiaomi predstavio još i tablet Redmi Pad (279 eura), tri nova premium usisavača (od 599 do 899 eura), pametnu narukvicu Smart Band 7 Pro (četvrtastog je oblika nalik na Apple Watch i košta 99 eura) kao i nove QLED televizore (koji neće dolaziti na hrvatsko tržište).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 13:00