NOVITET NA TRŽIŠTU

KAKAV JE SAMSUNG GALAXY NOTE10? Riječ je o moćnom uređaju s odličnom kamerom i S Pen olovkom, ovo su cijene njegovih varijacija u Hrvatskoj

 Promo
 

Samsung je u srijedu u New Yorku održao svjetsku premijeru jednog od trenutno najiščekivanijih pametnih telefona - Galaxy Note10.

Konkretnije, Samsungova obitelj Note sad je proširena na dva modela, jer uz standardni Note10 postoji i veći i opremljeniji Note10+, koji dolazi još i u 5G varijanti. Osim veličine i nešto drugačijeg modula kamere, uređaji su fizički praktički identični. Ekran je prilično proširen u svim smjerovima i prekriva 90,9 posto prednjeg panela, na donjoj strani je minimalna brada, dok je s gornje strane zaslon povučen do vrha i prekida ga jedino centralno pozicionirana rupa za prednju kameru.

Dodatno, izduljen je i omjer stranica zaslona na 19:9. Ekrani su tradicionalno bili najjača strana serije Note i nema razloga sumnjati da opet neće biti tako. Riječ je o ekranima koje Samsung zove Dynamic AMOLED, imaju sve moguće certifikate kvalitete kao što je, primjerice, HDR10+, ali je pomalo iznenađujuće što je korejska tvrtka odlučila rezoluciju osnovnog modela smanjiti na Full HD. Naravno da to nije najvažnija karakteristika za kvalitetni prikaz slike i riječ je o koraku koji je vjerojatno poduzet radi smanjenja troškova i cijene, ali je svejedno malčice neobično.

Promo

Veći model i dalje ima Quad HD rezoluciju. Galaxy Note10 ima ekran s dijagonalom od 6,3 inča, dok Note10+ ima dijagonalu od 6,8 inča i Samsung ga je nazvao Cinematic Infinity. Ekrani su i dalje zaobljeni prema stranicama uređaja, ali minimalno, dovoljno da se dobije dojam da ekran uopće nema bridove sa strane, a opet ne toliko puno da ometa prikaz slike. Okvir koji spaja staklene panele sad je napravljen od nehrđajućeg čelika, uređaji su otporni na vodu po standardu IP68, a senzor za otisak prsta nalazi se ispod zaslona.

Naravno, jedna od najupečatljivijih značajki serije Note je olovka S Pen, koja se i dalje nalazi i puni u "garaži" unutar telefona, a dobila je i neke nove značajke. Tako je sad moguće pretvoriti bilješke s papira u digitalni tekst, prilagoditi veličinu i mijenjati format datoteke, mijenjati boju teksta i slično. S Pen i dalje ima Bluetooth predajnik preko kojeg su dodane neke nove geste. S Pen Air omogućuje igranje igara ili korištenje aplikacija pomoću gesta, bez dodirivanja ekrana.

Kad je riječ o specifikacijama, vjerojatno ne treba posebno naglašavati da Note10 i Note10+ imaju vrhunske komponente. Američko i kinesko tržište dobit će sistemski čip Snapdragon 855, dok će u Europi to biti Samsungov ekvivalent Exynos 9825. Note10 ima 8 gigabajta RAM-a i 256 gigabajta interne memorije, dok Note10+ ima 12 gigabajta RAM-a te memorijske opcije od 256 te 512 gigabajta. Manji model ima bateriju od 3500 mAh, što na papiru izgleda prilično malo za ovakvu klasu uređaja, a Note10+ ima solidnih 4300 mAh. Uvedene su i opcije brzog punjenja - 25W za Note10, odnosno 45W za Note10+, a imaju i mogućnost reverzibilnog bežičnog punjenja drugih uređaja.

Kamere su, jasno, još jedan jak adut obitelji Note. Identične su u svemu osim po tome što Galaxy Note10+ ima dodatni time-of-flight modul, koji mapira okoliš i mjeri udaljenost od kamere do subjekata. Glavna 12-megapikselna kamera opet ima promjenjivi otvor blende - f/1.5, f/1.8 i f/2.4 - zatim je tu ultraširokokutna kamera od 12 megapiksela i telefoto kamera od 16 megapiksela, koja omogućuje uvećanje od 2X.

Promo

Samsung je uveo brojna softverska poboljšanja, posebice kad je riječ o snimanju videa. Posebno zanimljivo zvuči znalajka Super Steady, koja bi trebala donijeti nenadmašnu stabilizaciju. Dodatno, za Samsungove uređaje tu je i dalje mogućnost korištenja aplikacije za montiranje video zapisa Adobe Premiere Rush, koja je posebno integrirana s olovkom S Pen. Galaxy Note10+ ima mogućnost 3D skeniranja objekata i potom njihova animiranja.

Obitelj Samsung Galaxy Note10 u Hrvatskoj će doći u prodaju 23. kolovoza i to u Aura sjajnoj, Aura rozoj i Aura crnoj boji, a Galaxy Note10+ u Aura sjajnoj, Aura bijeloj i Aura crnoj boji. Cijene su u slobodnoj prodaji sljedeće: Samsung Galaxy Note10 stajat će 6649 kuna, Galaxy Note10+ u verziji s 256 GB 7749 kuna, a u verziji s 512 GB 8549 kuna. Već postoje brojne opcije prednarudžbi, kao i zamjene postojećeg telefona za Note10, pri čemu se može dobiti maksimalni popust od 3000 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:52