KONTROVERZNI PROJEKT

Kakav licemjer: Musk traži zabranu umjetne inteligencije, a u tajnosti razvija ‘majku svih aplikacija‘

Chat GP i Elon Muska

 Profimedia/
Artificijelna inteligencija Musku navodno treba kako bi stvorio majku svih aplikacija pod imenom X

Ljigavac. To je riječ koja čovjeku prva pada na pamet nakon što čuje da jedan od najbogatijih svjetskih poduzetnika, Elon Musk, pokreće kompaniju koja će razvijati artificijelnu inteligenciju, iako se još nije stišala javna rasprava oko javnog pisma kojeg je potpisalo više tisuća uglednih znanstvenika i poslovnih lidera u kojem se zbog goleme prijetnje čovječanstvu traži zabrana razvoja umjetne inteligencije na 6 mjeseci, a najpoznatiji potpisnik tog dramatičnog apela bio je - Elon Musk.

I u trenutku objave pisma u kojem se želi zaustaviti razvoj AI neki su zapitali kako Elonu Musku uopće pada na pamet tražiti zabranu bilo čega ako osobno posjeduje kompaniju Neuralink, koja razvija kompjuterske implantate za ljudski mozak, što je blago rečeno kontroverzni poslovno istraživački pothvat, koji su bivši zaposlenici prijavili vlastima zbog patnji primata tijekom testiranja.

No, to što je prvo potpisao pismo koje predlaže privremenu zabranu AI-a, da bi potom odmah krenuo u utrku razvoja, šokiralo je čak i one koji su godinama upozoravali da Musk prelazi granice javne manipulacije koja se može prešutno tolerirati. Treba podsjetiti kako je Musk već imao ispade s objavama u kojima je značajno utjecao na cijenu dionica Tesle, cijenu pojedinih kriptovaluta, a ne treba zaboraviti niti da je preuzeo Twitter nakon neke vrste ideološkog sukoba oko principa vođenja te važne društvene mreže, te je potom otpustio četiri petine zaposlenih te u vrlo kratkom vremenu drastično pogoršao njegovo poslovanje, najavljujući preprodaju „pravom čovjeku“. Uostalom, ne treba zaboraviti da je Musk osnivač SpaceX-a, kompanije koja je u kombinaciji s mlađim Starlinkom postala vodeća globalna velesila biznisa s komercijalnim satelitima, što je s obzirom na 50-postotni 65-postotni tržišni udio previše dominantna pozicija ne samo u odnosu na druge kompanije, nego i države.

Prema pisanju Bloomberga Elon Musk preko pravnog entiteta X.AI sa sjedištem u Nevadi navodno želi razviti nešto poput ‘majke‘ svih aplikacija - superapp ili everything app – o kojoj su više puta razgovarali Muskovi izvršni direktori u Tesli, SpaceX-u i Twitteru. Navodno je ideja tu aplikaciju svih aplikacija nazvati jednostavno X, a da se nešto kreće u tom smjeru potvrđuje činjenica kako je Musk već integrirao Twitter u korporaciju X Corp.. Ideja je da Twitter posluži kao akcelerator za X. Pojedini tech mediji izvijestili su kako Musk vrbuje vodeće eksperte za AI rješenja kako bi formirao novi AI laboratorij. Igor Babuschkin, bivši zaposlenik Alphabetovog DeepMinda, javno je priznao da je primio Muskov poziv. Financial Times je pak objavio kako je u Tesli i SpaceX-u Musk održao sastanke s investitorima o osnivanju AI startup-a. Osim što kupuje ljude kako bi razvio AI, Musk je već dobavio tisuće procesora Nvidia procesora, bez čega pothvat razvoja artificijelne inteligencije tehnički ne bi bio moguć.

Treba podsjetiti kako je Musk zajedno sa Samom Altmanom 2015. osnova kompaniju OpenAI koja je razvila ChatGPT, ali ju je napustio 2018. zbog nepremostivih razlika u stavovima oko pitanja sigurnosti. Nejasno je na što se odnosi riječ ‘sigurnost‘ u sporadičnim izvještajima o razlozima zbog čega se Musk razišao s Altmanom. Nakon što je napustio OpenAI projekt, izjavio je kako se boji da će „trening AI biti woke“ te će cijelu priču „efektivno kontrolirati Microsoft“. Čini se da Muska možda brine što je AI otišla brže i dalje nego što je on to očekivao kad je napuštao OpenAI. Altman je u nedavnom podcastu, u kojem je govorio o Muskovim strahovima oko AI-a, izjavio da je Elon Musk „jerk“, što ne vjerujemo da treba prevoditi. Altman je poručio kako je Musk „pod velikim stresom zbog toga kako će izgledati budućnost čovječanstva“.

Stoga je Musk (valjda) zatražio 6 mjeseci pauze na istraživanja artificijelne inteligencije kako bi pokrenuo svoju novu kompaniju za razvoj artificijelne inteligencije s konačnim ciljem stvaranja majke svih aplikacija pod nazivom X? Misli li Musk da on treba stvoriti monopol na AI ili samo hvata one koji su mu pobjegli u razvoju? Treba li ostatak svijeta hitno zatražiti 6 godina paze u razvoju tog velikog X-a, ili samo konstatirati kako interesi čovječanstva možda ipak nisu istovjetni interesima Elona Muska?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:34