DVA TJEDNA NAKON GLOBALNOG OPOZIVA

KAKO ĆEMO ZNATI DA NEĆE EKSPLODIRATI? Svaki novi Galaxy Note 7 bit će na pakiranju označen crnim kvadratićem

 REUTERS
Od ponedjeljka 19. rujna novi Note 7 bi trebao biti dostupan kod Samsungovih dobavljača i partnera

Čini se da čak ni mogućnost eksplozije ne može odvratiti korisnike od njihovih pametnih telefona, jer ni skoro dva tjedna nakon globalnog opoziva svih 2,5 milijuna prodanih primjeraka Samsungova modela Galaxy Note 7 uređaj se koristi u jednakim brojevima kao i prije opoziva.

Prema podacima analitičke tvrtke Apteligent, “stopa korištenja uređaja među postojećim korisnicima je gotovo potpuno jednaka od dana kada je oglašen opoziv”. Situaciji ne pomaže ni Samsungov konfuzni odgovor na ovu krizu i relativno neefikasan proces zamjene uređaja ispravnima (podsjetimo da je do opoziva došlo jer je ustanovljeno oko 35 slučajeva samozapaljenja baterija prilikom punjenja). Naravno, koordinirati zamjenu 2,5 milijuna telefona širom svijeta sigurno nije jednostavno, ali što dulje ovaj problem traje, to je gore po južnokorejsku kompaniju koja je u posljednja dva tjedna odaslala više priopćenja i na kraju ostavila korisnike Notea 7 zbunjenima.

U prvoj najavi povlačenja uređaja najavili su da će besplatno zamijeniti sve prodane telefone, ali nije bilo ni riječi o tome je li i koliko je sigurno nastaviti koristiti Note 7. Tjedan kasnije Samsung je poručio da se uređaji zamijene odmah te da se pod hitno ugase. Međutim, “zamijeniti odmah” u ovom slučaju nema doslovno značenje, nego je u praksi nešto kao “vratite uređaj odmah i pričekajte na zamjenski dok ih ne dobijemo”.

U Južnoj Koreji Samsung je izdao softversku zakrpu koja ograničava kapacitet baterije do 60 posto, ali samo u Južnoj Koreji. Američki korisnici još čekaju odobrenje Vijeća za sigurnost potrošačkih proizvoda (Consumer Product Safety Commission ili CPSC), a kada će to biti još se ne zna. Samsung je ponudio zamjenu za Galaxy S7 ili S7 Edge plus razliku u cijeni.

Što se tiče hrvatskih korisnika, čekanje se bliži kraju. Od ponedjeljka 19. rujna novi Note 7 bi trebao biti dostupan kod Samsungovih dobavljača i partnera. Reakcija europskog odjela Samsunga ujedno je bila nešto bolja - na sve uređaje poslane su poruke vlasnicima da ih odmah ugase i dostave što prije na mjesto kupnje. Svaki novi Note 7 bit će na pakiranju označen crnim kvadratićem kako bi vlasnici bili sigurni da je riječ o protueksplozivnim uređajima.

-----------------------------------------

Croatia Airlines zabranio Galaxy Note 7

Od 12. rujna u avionima Croatia Airlinesa putnici više ne smiju koristiti mobilne telefone Galaxy Note 7. Domaća aviokompanija izdala je sigurnosnu preporuku u kojoj se navodi da putnici koji imaju ovaj model telefona mogu ga nositi samo u ručnoj prtljazi i nikako ga ne smiju stavljati u prtljažni prostor. Nadalje, telefon mora biti isključen tijekom cijelog leta i ne smije ga se puniti. Ovu sigurnosnu preporuku Croatia Airlines je izdala sukladno naputku ESAE. Preporuka je izdana nakon brojnih samozapaljenja baterije ovog modela telefona te su brojne aviokompanije izdale ovu sigurnosnu preporuku kako tijekom leta ne bi došlo do incidenata. (Krešimir Žabec)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:18