‘NA APARATIMA‘

Kako funkcionira mozak najinteligentnijeg Hrvata: ‘Imam IQ 182, no jedna stvar mi nikako ne ide‘

Novinar Filip Pavić i profesor fizike Nikola Poljak

IQ 182 izmjeren mu je međunarodnim standardiziranim testom koji je, zapravo, jedan teški zadatak za koji se dobije čitavih mjesec dana vremena da ga se riješi

Kako je to živjeti s kvocijentom inteligencije 182? Odgovor na to pitanje zna Nikola Poljak, profesor eksperimentalne fizike na zagrebačkom PMF-u i najinteligentniji Hrvat.

U novoj epizodi podcasta ‘Na aparatima‘ razgovarali smo s Nikolom Poljakom kojem je izmjeren IQ 182. Odgovara on na pitanja kako se zapravo testira inteligencija, je li nasljedna, koja je veza visoke inteligencije i šaha, adrenalinskih sportova, putovanja i sklonosti depresiji.

Kako kaže, IQ 182 izmjeren mu je međunarodnim standardiziranim testom koji je, zapravo, jedan kompleksni zadatak. Ispitanik za njega dobije čitavih mjesec dana vremena da ga riješi i mogućnost korištenja interneta, literature. U čemu je kvaka?

"To nisu isti zadaci kao u Mensinom testu koji pokazuje samo je li IQ iznad 130. Ovi su testovi više kao probijanje šifre, jednom kada otkriješ logiku u pozadini riješio si zadatak", objašnjava.

Kako izgleda jedan takav zadatak poslušajte i pokušajte riješiti u videu ispod.

Osim što voli rješavati matematičke zadatke, Poljak ima i hrpu drugih interesa. Među ostalim, zainteresiran je za fotografiju, radi slikovnice, aktivno igra i natječe se u šahu, jiu jitsuu, skače padobranom i obožava putovanja, bio je u više od 50 zemalja. Kako kaže, na putovanjima uvijek želi probati najluđu lokalnu hranu.

"Mojim prijateljima to nikada nije bilo jasno, ali ja moram probati uvijek nešto novo. Tako sam u Vijetnamu probao nešto što, kada pričam, ljudima teško sjedne", govori.

U videu ispod poslušajte priču o najluđem jelu koje je probao u Vijetnamu. Upozorenje!

Kako točno funkcionira njegov mozak, kakav je bio u djetinjstvu, zašto ga je pogodilo natjecanje iz matematike u 4. razredu osnovne škole i što je jedna stvar koja mu baš nikako ne ide - pogledajte u cijelom videu ispod ili na YouTube kanalu Jutarnjeg lista.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 12:46