PAMETNI SION

Kako su četvorica prijatelja u garaži proizvela auto na solarni pogon: Na njega čeka već 14.000 kupaca

 Sono motors
Sion košta 25.500 eura, a prve isporuke automobila planirane su za prvu polovinu 2023.

Njemačka kompanija za proizvodnju vozila na solarni pogon Sono Motors podnijela je zahtjev za odobrenje inicijalne ponude dionica (IPO) na Wall Streetu, u nastojanju da prikupi kapital od investitora dok vlade diljem svijeta potiču tranziciju ka zelenom transportu.

Još u ožujku Sono je početo razmatrao izlazak na američko tržište kapitala, koje bi moglo vrijednost kompanije procijeniti iznad milijardu dolara.

Sono su 2016. godine osnovala četiri prijatelja u maloj garaži u Muenchenu, razvijajući vozilo Sion na pogon s ugrađenim solarnim ćelijama. Automobil može prijeći 305 kilometara, a može se puniti strujom proizvedenom solarnim ćelijama ili iz konvencionalnih izvora.

Prve isporuke automobila planirane su za prvu polovinu 2023., navela je kompanija u svom zahtjevu za IPO. Sono je izvijestio i o više od 14.000 rezerviranih i unaprijed plaćenih vozila, što korespondira s neto prihodima od prodaje od otprilike 300 milijuna eura. Sion, naime, košta 25.500 eura, a cijena uključuje njemački PDV.

Kompanija planira licencirati i prodavati svoju solarnu tehnologiju proizvođačima autobusa, kamiona, kampera, vlakova, pa čak i brodova.

Zahtjev za IPO Sono stiže uoči COP26 globalnih klimatskih razgovora, koji će se održati u studenome u Glasgowu te se poklapa s potrebom za sve većim korištenjem električnih vozila kako bi se smanjila ukupna CO2 emisija. Izmjene državnih politika u borbi protiv globalnog zatopljenja, naime, mogle bi rezultirati time da vozila s nultom emisijom čine oko 30 posto svih vozila na cestama do 2030. godine.

Također, prema izvješću konzultantske tvrtke McKinsey, pandemija covida-19 mnoge je vlade nagnala da povećaju poticaje za kupce električnih vozila u sklopu svojih programa poticaja gospodarskog oporavka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. veljača 2023 08:50