DRUŠTVENE MREŽE

Kako Twitter mijenja jezik? Održava dijalekte živima!

Twitter je stvorio i nove skraćenice poput "tweeps," "FF" and "DM me", koje će vjerojatno kako i danas svima poznati LOL kroz vrijeme ući u svakodnevnu upotrebu, nastavi li Twitter rasti u svojoj popularnosti.

Korisnici Twittera mijenjaju jezik kojima govore, ali i održavaju dijalekte živima, pokazalo je straživanje provedeno na Sveučilištu Carnegie Mellon . Autori su pregledali 380.000 tweetova /stausa tijekom jednog tjedna u ožujku 2010. godine te otkrili jedinstvene jezične karakteristike utemeljene na geografskoj regiji otkud su stizali tweetovi. Drugim riječima, twitteraši iz pojedinih dijelova SAD-a u svom pisanju koriste drugačije skraćenice i akronime u odnosu na druge geografske skupine u SAD-u.

Primjerice, u sjevernoj Kaliforniji nešto što je "cool" u tweetovima postaje "koo" in tweets, dok twitteraši iz južne Kalifornije pišu "coo." U mnogim gradovima "something" (nešto) je "sumthin," no tweetovi iz New Yorka više koriste "suttin." Dok se većina Amerikanaca žali kako su "very tired" (vrllo umorni), twitteraši iz sjeverne Kalifornije će biti "hella tired", a Njujorčani "deadass tired"

Twitter je stvorio i nove skraćenice poput " tweeps," "FF" and "DM me", koje će vjerojatno kako i danas svima poznati LOL kroz vrijeme ući u svakodnevnu upotrebu, nastavi li Twitter rasti u svojoj popularnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 02:36