VAŽNO OTKRIĆE

Kineski znanstvenici kažu da imaju test koji otkriva rak puno prije nego se pojave prvi simptomi

Istraživanje/Ilustracija
 Chassenet/Bsip/Profimedia
‘Pet vrsta raka možemo otkriti do četiri godine ranije nego što je to slučaj s konvencionalnim metodama‘

Kineski znanstvenici izradili su krvni test koji može otkriti rak čak četiri godine prije nego što se pojave prvi simptomi, otkriva studija objavljena u časopisu Nature Communications.

Istraživački tim u svom radu tvrdi da su otkrili neinvazivni krvni test, nazvan PanSeer, za koji kažu da detektira rak kod 95 posto pacijenata koji nisu imali simptome, a koji su kasnije dobili fatalnu dijagnozu.

- Pokazali smo da se pet vrsta raka može otkriti pomoću metilacije DNA do četiri godine ranije nego što je to slučaj s konvencionalnim metodama, napisali su kineski istraživači i dodali da njihov test ne predviđa rak, već bilježi rast karcinoma koji još nije uzrokovao simptome, niti je primijećen drugim metodama.

Takvi testovi, poznati i kao tekuća biopsija, bili su u fokusu brojnih istraživanja jer nude neinvazivni pregled bolesnika.

Nova studija nije prva koja je izvijestila o pozitivnim rezultatima za krvni test koji rano otkriva tumor. Međutim, kineski znanstvenici ne kriju uzbuđenje jer se ovim testom pokazalo da se karcinom može otkriti puno prije nego što pacijenti pokažu bilo kakve simptome.

Istraživači su izvijestili kako se novi test temelji na pregledu određenih dijelova DNK pronađenih u krvnoj plazmi koje se često pojavljuju u tumorskoj DNK. Tim je dodao kako su koristili tehnike koje su im omogućile da pokupe čak i vrlo male razine takve DNK.

Zatim su koristili algoritme strojnog učenja, vrstu umjetne inteligencije, kako bi razvili sustav koji bi mogao utvrditi je li bilo koji DNK nađen u cirkulaciji doista prožet tumorom, na temelju prisutnosti ovih metilnih skupina.

Za razvoj testa, tim je upotrijebio uzorke krvne plazme prikupljene od pojedinaca u Kini između 2007. i 2014. godine kao dio šireg istraživanja.

Ukupno je korišteno 414 uzoraka od sudionika koji nisu oboljeli od raka najmanje pet godina nakon uzimanja krvi, a 191 uzorak je od sudionika kojima je dijagnosticiran rak želuca, debelog crijeva, jetre, pluća ili jednjaka u roku od četiri godine od uzimanja krvi. Tim znanstvenika je također koristio uzorke iz biobanke za 223 pacijenta kojima je već dijagnosticiran jedan od pet karcinoma.

Nakon što su isprobali sustav na oko polovici uzoraka, testirali su i ostatak sudionika.

Rezultati su otkrili da je PanSeer označio rak kod 88 posto sudionika koji su već bili s dijagnozom i u 95 posto sudionika koji nisu dobili dijagnozu, ali kasnije im se bolest razvila. Test je pravilno identificirao one bez raka u 96 posto slučajeva.

Studija ima manjkavosti, uključujući i to da se temelji na relativno malom broju uzoraka, skladištenje nije bilo optimalno i tim je izrazio zabrinutost zbog moguće kontaminacije. Također, test ne može utvrditi koju vrstu raka ima pojedinac.

No, dr. Eric Klein iz Instituta za rak klinike u Clevelandu, koji je bio dio tima koji je prethodno otkrio tekuću biopsiju koja može identificirati 10 različitih vrsta raka u ranoj fazi i predvidjeti koji organ je zahvaćen, pozdravio je novo istraživanje.

"Ovo je uzbudljivo istraživanje koje pruža daljnju potvrdu da testovi temeljeni na metilaciji mogu otkriti tumorski cirkulirajući DNA bez stanica i mogu činiti osnovu za nove screening testove koji otkrivaju rak u ranim fazama", rekao je. "Potrebni su takvi testovi za provjeru karcinoma za koje trenutno ne postoje učinkovite paradigme screeninga."

Samantha Harrison, viša voditeljica rane dijagnoze u Cancer Research UK, rekla je: "PanSeer testom postigli su ohrabrujući početni rezultat. Obećavajuće je da bi test mogao otkriti rak u uzorcima krvi uzetim godinama prije dijagnoze. Ali ovo su rani rezultati koje je potrebno potvrditi u većim studijama".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:14