KANADA OSTAJE BEZ RIMA

KINEZI KUPUJU BLACKBERRY Lenovo dobio uvid u poslovne knjige kanadskog proizvođača

 Timothy A. Clary / AFP
Kineski Lenovo je vrlo agilan proizvođač računala koji je od IBM-a kupio brand ThinkPad i u manje od deset godina postao najveći proizvođač PC-a na svijetu

Kineski proizvođač računala Lenovo ozbiljno razmatra ponudu za kupnju proizvođača pametnih telefona BlackBerry, izvijestio je Wall Street Journal pozivajući se na upućene izvore. Prema istom izvoru, Lenovo je potpisao ugovor o poslovnoj tajni koji mu omogućava uvid u poslovne knjige BlackBerryja.

Nakon nekoliko godina kontinuiranog pada tržišnog udjela, BlackBerry je u kolovozu službeno oglasio spremnost na prodaju, a Lenovo je samo jedan od nekoliko zainteresiranih kupaca. Prošlog mjeseca potpisan je preliminarni ugovor s tvrtkom Fairfax Financial Holdings, najvećim dioničarem, po kojem se vrijednost kanadske kompanije RIM koja proizvodi BlackBerry procjenjuje na 4,7 milijardi dolara.

Kineski Lenovo je vrlo agilan proizvođač računala koji je od IBM-a kupio brand ThinkPad i u manje od deset godina postao najveći proizvođač PC-a na svijetu. No, u usporedbi s internetskim biznisom kompanija kao što je Google, Lenovo je relativno mali igrač, s 10 milijardi dolara tržišne vrijednosti. Na koncu, proizvodnja računala više nije toliko unosan posao kao nekoć. Promatrači stoga zaključuju da bi, ukoliko dođe do kupnje, to moglo izgledati više kao spajanje ravnopravnih partnera, a manje kao preuzimanje tvrtke.

Lenovo bi dobio respektabilan brand pametnih telefona sa brojnim tehnološkim patentima i ulaz na tržišta na koja do sada nije dospio, dok bi BlackBerry primio potrebnu infuziju novca za reanimaciju zamrle tvrtke koja je zaspala na lovorikama nakon početnih uspjeha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:04