SHOPPING PATROLA

Košta kao jeftiniji televizor, stvara kino doživljaj i rješava zamor očiju od ‘buljenja‘ u ekran

 M_a_y_a
Kako u svom domu stvoriti kino atmosferu zna naš Bernard Ivezić, koji nam je otkrio sve prednosti i mane projektora

Za manje od 1500 kuna danas se može nabaviti televizor. Međutim, za taj isti novac možete nabaviti početne modele projektora na kojima možete gledati filmove, slušati glazbu, pokazivati prezentacije pa i nezahtjevno se igrati, i to u većoj dijagonali od 24 ili 32 inča. Osim cijene, projektori su zanimljivi i stoga što su bolji za oči od televizora.

Sve vrste televizora, na ovaj ili onaj način, stvaraju svjetlost (sliku) i odašilju je prema vama. Rade to sve kvalitetnije, ali kao i svaki drugi ekran, s vremenom vam umaraju oči. Projektori, s druge strane, sliku projiciraju na neku površinu, bilo zid ili platno, te svjetlost koja odbije završi u vašim očima. Dakle, primate svjetlost na isti način kao i u prirodi, kad dolazi od Sunca, pa s projektorima sprečavate zamor očiju od "buljenja" u ekran.

Ti projektori mogu gotovo sve kao i jeftiniji televizori. Instantno će prikazati sve s računala ili mobitela, zatim izravno na njih spojiti i prikazati film s USB-a ili s vanjskog tvrdog diska. Imaju ugrađen zvučnik pa preko njih možete puštati i glazbu, a s njima se upravlja daljinskim upravljačem.

Dakako, postoji razlog zašto su tako povoljni. Iako imaju relativno dug vijek trajanja, prilično se brzo zagriju, nakon čega ih je mudro pustiti da se ohlade. Njihova rezolucija, kao i kontrast, nisu veliki. To znači da možda i nećete vidjeti sve u HD kvaliteti iako to tako na prospektu piše, a i morat ćete zamračiti prostoriju želite li dobro vidjeti njihov prikaz. Zato skuplji modeli imaju višu rezoluciju i viši kontrast.

NA NAŠEM TRŽIŠTU

Izbor novih, malih projektora i to po cijeni do 1500 kuna u Hrvatskoj je prilično sužen. Općenito, nabava bilo koje egzotičnije tehnologije, u što se ubrajaju i projektori, gotovo je redovito sužena i moguće je da ćete morati pričekati određeni model.

TEAM MEDIA

Philips NeoPix Easy Mini
Cijena: 937 kn
Model natprosječne kvalitete prikaza slike, ali s trajanjem rasvjetnog tijela 20.000 sati
ANSI-Lumen: 2600 lm
Kontrast: 3000:1
Priključci: HDMI, VGA, USB, 3,5 mm audio, MicroSD, AV, DC-IN
team-media.hr

CONRAD

Technaxx TX-113
Cijena: 994 kn
Cjelovit multimedijski uređaj čiji vijek trajanja rasvjetnog tijela iznosi 40.000 sati
ANSI-Lumen: 1800 lm
Kontrast: 2000:1
Priključci: HDMI, VGA, USB 2.0, 3,5 mm audio, MicroSD
conrad.hr

EXTREME DIGITAL

Overmax Multipic 3.5 HD
Cijena: 1423 kn
Podržava Wi-Fi i YouTube, a vijek trajanja rasvjetnog tijela mu je do 50.000 sati
ANSI-Lumen: 2200 lm
Kontrast: 1500:1
Priključci: Wi-Fi, 2xHDMI, VGA, USB, 3,5 mm audio, D-sub, IR
edigital.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 13:06