VELIKA PREVARA

Kultni magazin na stupu srama: ‘Bilo je užasno to čitati! A onda su njihovi autori počeli nestajati...‘

Jedna od starih naslovnica Sports Illustrateda

 Courtesy Of Sotheby‘s/mega/The Mega Agency/Profimedia
‘Ako je istina, te prakse krše sve ono u što vjerujemo kod novinarstva‘, oglasili su se autori

Voli reći da je odrastao u divljini, što je djelomično točno. Uvodna je to rečenica iz životnog rezimea Drewa Ortiza, plavookog novinara Sports Illustrateda, kultnog američkog sportskog magazina koji će idućeg ljeta proslaviti 70. rođendan. Dok su Drewove divlje putešestvije i šumske avanture tek parcijalne činjenice, njegov je život, odnosno on je - čista izmišljotina.

Tu je optužbu iznio Futurism, napisavši kako je gospodin Ortiz jedan od novinara Sports Illustrateda stvoren kroz umjetnu inteligenciju (AI). S obzirom na to da se njegov portret prodaje na internetskim stranicama, namijenjenim za profile kreirane kroz AI, ali i činjenicu da nije prisutan na društvenim mrežama i nema povijest objavljivanja u medijima. Prema saznanjima Futurisma, „on“ nije jedini fiktivni autor.

- Ima ih puno. Pitao sam se „što su oni“, ovo je smiješno, ta osoba ne postoji. Na dnu stranice nalazila bi se fotografija i lažni opis. To je ludo - rekao je anonimni izvor za Futurism.

image

Drew Ortiz

Screenshot/Sports Illustrated

S obzirom na to da su sugovornici htjeli ostati anonimni, kako bi eskivirali potencijalne reperkusije, još je jedna anonimna osoba potvrdila priču, davši i dodatak u cijelom „projektu“.

- I u sadržaju se osjeti umjetna inteligencija, bez obzira na to što oni to negiraju.

Uočen sličan uzorak

Da ispod „dima“ ima i „vatre“, dokazano je nakon što su povučeni svi profili „umjetnih“ autora, kao i većina članaka. O cijeloj situaciji oglasio se glasnogovornik grupacije The Arena, koja je u vlasništvu Sports Illustrateda, prebacivši krivnju na treću tvrtku.

„Tvrtka AdVon nas je uvjerila da su sve dotične članke napisali i uredili ljudi. Prema AdVon-u, njihovi pisci, urednici i istraživači, stvaraju sadržaj i slijede politiku koja uključuje korištenje softvera protiv plagijata i softvera protiv umjetne inteligencije na svim sadržajima. Uklanjamo sadržaj dok traje naša interna istraga i u međuvremenu smo prekinuli partnerstvo.

Dodatnu mističnost cijelom slučaju daje i saznanje Futurisma kako pojedini profili nestaju s vremena na vrijeme, a mijenjaju ih novi, također lažni profili (?!). Tako je, primjerice, Ortiz ljetos nestao sa stranica, a na njegovu profilu pojavila se izvjesna Sora Tanaka, „fitness guruica, koja voli isprobavati različitu hranu i pića“, stoji u njenom opisu. Međutim - pogađate - i ona je nestala. Sličan uzorak uočen je na stranicama The Streeta, još jednog medija u vlasništvu grupacije The Arena. Zajednički nazivnik svim tekstovima koji su, navodno, stvoreni kroz umjetnu inteligenciju, obično je loša kvaliteta teksta, pomalo bizaran izbor riječi i nedosljednost u formatiranju, a optužbe su izazvale nevjericu među zajednicom Sports Illustrateda, čiji su se autori i oglasili.

„Ako je istina, te prakse krše sve ono u što vjerujemo kod novinarstva“, poručili su autori.

image

Jedna od starih naslovnica Sports Illustrateda

Courtesy Of Sotheby‘s/mega/The Mega Agency/Profimedia

Razočaranje nisu skrivali niti na društvenim mrežama…

“S osnovnim načelima poštenja, povjerenja, novinarske etike, itd. - ozbiljno shvaćam težinu autora Sports Illustrateda. To mi je značajno odavno, i prije negoli sam počela raditi ovdje. Bilo je užasno čitati ovo izvješće“, napisala je Emma Baccellieri, jedna od autorica u magazinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 22:36