TEHNOLOŠKI NOVITETI

Lenovo predstavio prvi telefon s proširenom stvarnošću i najtanji smartphone na svijetu

 Ilija Matanović
Kineska tvrtka raspisala je i nagradu od milijun dolara za najbolji dodatak za njihov novi telefon Moto Z

Na svojoj današnjoj konferenciji TechWorld 2016 održanoj u centru Masonic u San Franciscu kineski Lenovo predstavio je mnoštvo noviteta, među kojima se najviše ističe prvi smartphone opremljen tehnologijom Tango koju su razvili u suradnji s Googleom.

Tango je tehnologija koja u pametni telefon donosi augmented reality, odnosno proširenu stvarnost, i najjednostavnije rečeno na prikaz stvarnog svijeta na ekranu “nalijepi” virtualni sadržaj. Mogućnosti su brojne; od postavljanja virtualnog namještaja u prostorije, učinkovitijeg turističkog navođenja, inovativnijih igrica…

Prvi uređaj opremljen Tangom je Lenovo Phab 2 PRO, riječ je o premium phabletu s Quad HD zaslonom dijagonale 6,4 inča, debljine 10,7 milimetara opremljenim procesorom Qualcomm Snapdragon i četiri kamere. Uz 8-megapikselnu prednju i 16-megapikselnu stražnju za snimanje fotografija, na stražnjoj strani uređaja su i kamera za mjerenje dubine te kamera za praćenje pokreta.

Te posljednje dvije kamere omogućavaju uređaju da mapira okolinu i nauči kako prostor oko njega izgleda. Osim toga, phab 2 PRO ima još noviteta: opremljen je Dolby Atmos zvučnicima, ali i opcijom snimanja zvuka u Dolby 5.1 kvaliteti. Ima i bateriju kapaciteta 4050 mAh, Lenovo obećava i poboljšani rad čitača otiska prstiju i jednoručni rad. Na tržište dolazi u rujnu i koštat će 499 dolara.

Predstavljen je još jedan prilično revolucionaran pametni telefon s novim konceptom za pametne telefone nazvanim SNAP. Dolazi pod Lenovovim drugim brendom i zove se Moto Z, tanak 5,2 milimetra (postoji i verzija Moto Z force od 6,9 milimetra koja je opremljena navodno neslomljivim ekranom).

“Redefiniramo pametne telefone. Želimo ih spojiti sa što više usluga i servisa, bez kompromitiranja performansi. Moto Z je najtanji svjetski premium smartphone, a Moto Z force opremljen je tehnologijom “shatter shield”. Garantiramo da se zaslon neće slomiti ili razbiti. Koncept SNAP znači da na poleđini imaju 16 magičnih magnetnih točaka. Uz pomoć njih telefon može postati što god želite da bude”, kazao je CEO Lenova Yang Yuanqing.

Riječ je o drugačijem pristupu od onoga koji je prije nekoliko mjeseci predstavio LG sa svojim G5, tako da se dodavanjem modula dodaju nove funkcionalnosti telefonu. No čini se da je Lenovo s konceptom nazvanim Moto Mods stvar izveo mnogo bolje od LG-a. Na tih 16 magnetnih točaka mogu se tako “nalijepiti” moduli nazvani Mods, a zasad postoje tri - projektor, zvučnik i baterija.

Projektor pod nazivom InstaShare može projicirati 70-inčnu sliku, ima i dodatnu bateriju koja daje sat projiciranja prije nego što počne trošiti telefonsku bateriju. Moto mod JBL SounBoost je zvučnik sa snažnim zvukom i dodatnom baterijom koja daje 10 sati slušanja zvuka, a naravno služi i kao speakerphone. S baterijskim modulom dobiju se 22 dodatna sata rada, a opremljen je i bežičnim punjenjem. Također, magneti primaju i različite stražnje panele, poput onih od drva, kože, metala… Moto Z će biti dostupan na ljeto u SAD-u, a u svijetu u rujnu, a tada će doći i Moto Mods. Cijena još nije otkrivena.

Yang Yuanqin je zajedno s glumcem Ashtonom Kutcherom potom najavio da otvaraju hardversku arhitekturu Moto Modsa svim developerima svijeta koje su pozvali da razviju dodatke za mobitel.

“Danas lansiramo motomods developer ekosustav. Želimo stvoriti developere hardvera. Otvaramo arhitekturu i svima dajemo šansu, od samostalnih poduzetnika do velikih tvrtki, da sudjeluju u tome”, kazao je Kutcher, a CEO Lenova tada je ponudio i dodatni poticaj: “Zamislite mod koji može mjeriti šećer u krvi i pritisak krvi i odmah slati doktoru. Ili kućni pomoćnik. Samo nebo je granica. Stoga danas raspisujem nagradu od milijun dolara za najbolji razvijeni Mod. Pobjednike ću izabrati ja s nekoliko Lenovovih direktora.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 08:45