KONAČNA ODLUKA

LG prestaje proizvoditi mobitele, kažu da više nisu u stanju držati korak s konkurencijom

Ilustracija
 Jung Yeon-je/AFP
Objavili su kako je posao postao ‘nevjerojatno kompetitivan‘ te da će se okrenuti inovacijama na drugim područjima

Južnokorejska tehnološka kompanija LG Electronics objavila je da je obustavila proizvodnju svojih pametnih mobilnih telefona te će se okrenuti drugim inovacijama. Razlog su veliki financijski gubici, procjenjuje se da je kompanija u posljednjih gotovo šest godina izgubila oko četiri i pol milijarde američkih dolara na propalom projektu izrade pametnih telefona.

LG je kompanija iz koje su izašle brojne inovacije, poput ultraširokih kamera. To ih je 2013. dovelo na poziciju trećeg najuspješnijeg proizvođača pametnih mobitela na svijetu. No, kako kažu šefovi, tržište pametnih telefona postalo je "nevjerojatno kompetitivno" pa očito više nisu u stanju držati korak.

Glavni "igrači" na toj sceni trenutno su, objašnjava BBC, Samsung i Apple, a LG se bori s problemima u hardveru i programskim rješenjima. Kako bi nadoknadili gubitke razmišljali su i o prodaji tog segmenta svog poslovanja, no pregovori nisu dobro prošli.

Ipak, LG je i dalje treća najpopularnija marka u Sjevernoj Americi, te su pametni telefoni njihovog branda još uvijek relativno popularni na domaćem terenu u Južnoj Koreji, no u ostalim zemljama vidi se rapidan pad popularnosti.

- Naša strateška odluka da izađemo s nevjerojatno kompetitivnog tržišta mobilnih telefona omogućit će kompaniji da fokusira svoje resurse na područja u kojima možemo rasti, poput električnih vozila, pametnih domova, robotike i umjetne inteligencije - priopćili su iz tvrtke.

Prošle godine proizveli su 28 milijuna mobitela, što je vrlo malo u odnosu na 256 milijuna koje je proizveo Samsung. Proizvodnja pametnih telefona najmanji je dio poslovanja LG-a, čineći svega oko 7.4 posto ukupnih prihoda, a njihov udio u globalnom tržištu u toj industriji je oko dva posto.

Pokušavaju se boriti sa svojim mnogo većim konkurentima. Tako su prošle godine lansirali "T-shaped Wing", pametni telefon s dva ekrana. Pokušaj nije najbolje prošao. No, LG nema puno razloga za žaljenje jer su i dalje izuzetno snažan brand u proizvodnji elektroničkih uređaja te su drugi najveći proizvođač televizora na svijetu, nakon Samsunga.

U prosincu su objavili kako će se povezati s kompanijom Magna International kako bi proizvodili ključne dijelove za automobile na električni pogon.

BBC javlja kako će dosad proizvedeni pametni telefoni i dalje biti dostupni kupcima, kao i tehnička podrška korisnicima, no do kraja srpnja proizvodnja će potpuno biti ugašena.

- LG će nastaviti razvijati svoju ekspertizu i razvijati pametne uređaje kako bismo ojačali svoju konkurentnost na drugim područjima - dodali su.

Analitičari vjeruju kako je ova vijest dala dodatni zamah LG-ovim južnokorejskim i kineskim rivalima poput Oppoa, Vivoa i Xiaomija, koji bi iz ove priče mogli profitirati. Ujedno, napominje se da je prodaja pametnih telefona lani pala za oko deset posto zbog pandemije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2022 15:39