DIONICE EKSPLODIRALE

Liječnici u roku par dana postali milijunaši, među njima i profesor Đukanović, evo o čemu se radi

Ratko Đukanović
 Youtube Screenshot
Čim su objavljeni rezultati njihovog kliničkog ispitivanja, dionice njihove tvrtke naglo su porasle za 540 posto

Profesori s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Southamptonu ovaj tjedan su napravili veliki pomak po pitanju liječenja osoba zaraženih koronavirusom, piše The Guardian.

Prije gotovo dva desetljeća su profesori Ratko Đukanović, Stephen Holgate i Donna Davies otkrili da ljudima koji imaju astmu i kronične bolesti pluća nedostaje protein koji se zove interferon beta, a on pomaže u borbi protiv prehlade.

Zaključili su da bi obrana pacijenta od virusne infekcije mogla biti efikasnija ako se protein koji nedostaje zamijeni.

Pokrenuli su tvrtku Synairgen kako bi počeli raditi na lijeku. Tvrtka je 2004. izašla na burzu, nakon čega dolazi do sporazuma s AstraZeneca o liječenju virusnih infekcija kod astmatičara, a onda je vrijednost dionica tvrtke pala.

Desetljeće i pol kasnije svijet je pogodila pandemija koronavirusa zbog čega je došlo do velike potražnje potencijalnih lijekova koji bi kod pacijenata olakšali poteškoće s disanjem.

Izvršni direktor tvrtke Synairgen, Richard Marsden, kazao je da je tvrtka involvirana uključena u kliničko ispitivanje uporabe proteina interferon beta kako bi se pomoglo ljudima koji imaju kronični bronhitis.

- Kada se pojavila pandemija koronavirusa još u siječnju, shvatili smo da bismo mogli imati važnu ulogu u obrani od ovog virusa.

U veljači i ožujku smo počeli s pripremom kliničkog ispitivanja u iščekivanju virusa u Velikoj Britaniji, a ispitivanje je krenulo kada su zaraženi počeli puniti bolnice - kazao je Marsden.

Skok cijene dionica zbog rezultata

Objasnio je da koronavirus djeluje na imunološki sustav i suzbija protein interferon beta, a da je njihov cilj riješiti taj problem jer bi protein mogao imati značajan učinak na liječenje zaraženih pacijenata.

Prema rezultatima njihovog ispitivanja, koji su objavljeni ovaj tjedan, pokazalo se da ako se pacijentima s koronom da lijek koji sadrži interferon betu, nazvan SNG001, dva to tri puta je veća vjerojatnost da će se ti pacijenti oporaviti prije nego oni koji su dobili placebo lijek.

Ispitivanje koje je provedeno na 101 osobi pokazalo je da je kod pacijenata 79 posto manja vjerojatnost da će razviti teži oblik bolesti.

Čim su rezultati objavljeni prije pet dana dionice su naglo porasle za 540 posto, a profesori su postali milijunaši. Đukanović je kazao da je njegovom udjelu dionica vrijednost porasla s 300 tisuća na 1.6 milijuna funti, Holgateovom na 1.7 milijuna funti, a pretpostavlja se da Donna Davies također ima udio dionica sa sličnom vrijednošću u zasebnoj tvrtki.

Marsden tvrdi da je skok na burzi normalan s obzirom na to da se radi o, kako je kazao, značajnom otkriću po pitanju koronavirusa.

Kazao je da je koronavirus stvorio "veliki financijski problem", jer se globalno gospodarstvo praktički ugasilo kako bi se usporio prijenos virusa.

Proširili klinička ispitivanja

Kazao je da je teško utvrditi koliko lijek može biti vrijedan, no smatra da bi mogao pomoći u vraćanju poslovnih procesa u normalu.

Tvrdi i da je troje znanstvenika prilično uzbuđeni zbog toga što bi njihov lijek mogao naći put do komercijalne upotrebe.

- Za njih nema ništa bolje od toga nego vidjeti da lijek koji su stvorili pomaže u liječenju pacijenata, a jedina nuspojava svega toga je što zarađuju. Ako su ljudi pametni i stvore nešto korisni, trebalo bi ih ekonomski nagraditi - smatra Marsden.

Tvrtka je proširila klinička ispitivanja i na pacijente koji boluju od blažeg oblika koronavirusa i liječe se kod kuće.

- Iznenadilo nas je koliko lijek dobro djeluje na pacijente koji su hospitalizirani. Ako ga možemo dati ljudima dovoljno rano, možda ni neće morati završiti u bolnici - tvrdi Marsden.

Synairgen je već naredio proizvođaču lijekova Rentschler da počne proizvoditi zalihe lijeka, s ciljem da se pripremi više od milijun doza za potencijalni drugi val koronavirusa.

U budućnosti će se lijek tvrtke moći davati zdravstvenim radnicima i ugroženim skupinama prije drugog vala Covida-19 ili drugog novog virusa, piše The Guardian.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:21