SRAMOTNI POTEZ

MASOVNI PROSVJEDI U JEDNOJ OD NAJVEĆIH TVRTKI NA SVIJETU! Zaposlenici podivljali kada su čuli kome je isplaćeno 90 milijuna dolara otpremnine

Prosvjed u Singapuru
 Google Walkout For Real Change / TWITTER
 

Zaposlenici Googleovih podružnica diljem svijeta u četvrtak su prosvjedovali zbog način na koji se ta tvrtka odnosi prema ženama, piše BBC.

Prosvjed se događa u svakoj podružnici u 11 sati prema lokalnom vremenom, a od osoba koje su pristale sudjelovati traži se da u to vrijeme napuste svoje radno mjesto. Prva podružnica koja je prosvjedovala bila je ona u Singapuru. Oni koji su odlučili prosvjedovati na svojim su radnim mjestima ostavili sljedeću poruku:

"Nisam za svojim radnim mjestom jer sam se pridružio drugim zaposlenicima Googlea i vanjskim suradnicima u prosvjedu protiv seksualnog zlostavljanja, neprihvatljivog ponašanja, nedostatka transparentnosti i kulture koja nije svima prihvatljiva."

Organizatori prosvjeda traže da se promijeni način na koji se tvrtka suočava s optužbama za seksualno neprihvatljivo ponašanje. Njihovi zahtjevi uključuju i poziv da se obustavi praksa nasilnog mirenja. U slučaju da se ta praksa ukine, žrtve zlostavljanja mogle bi tužiti svoje napadače.

Ugovorna klauzula o nasilnoj arbitraciji česta je pojava u ugovorima zaposlenika u Silicijskoj dolini te predviđa da se svaki spor riješi unutar tvrtke, a ne putem drugih metoda kao što su sudovi. Kritičari te prakse kažu da se ta metoda koristi kako bi se zaštitili tvrtka i optužena osoba te da ušutka oštećenu stranu, koja se ne može žaliti odluke tvrtke i poduzimati daljnje korake u slučaju da joj se rješenje spora ne sviđa.

Uz to, zaposlenici traže da se Google obveže da će okončati nejednakost u financijskog kompenzaciji i prilikama za napredovanje, da objave svaku prijavu seksualnog zlostavljanja, da stvore uvjete za sigurno i anonimno prijavljivanje seksualnog zlostavljanja, koji će vrijediti za sve djelatnike u svim podružnicama, da čelna osoba za raznolikost odgovara direktno direktoru te da prijedloge može predavati direktno upravnom odboru i da se u upravni odbor imenuje predstavnik zaposlenika.

Čelni čovjek Googlea Sundar Pichai podržava pravo zaposlenika da se angažiraju oko ovog pitanja. "Razumijem da su mnogi od vas ljuti i razočarani", napisao je u emailu svim zaposlenicima. "I ja se tako osjećam i želim ostvariti napredak u rješavanju ovog problema koji predugo mori naše društvo, i da, i Google također. Naši su zaposlenici dali nekoliko konstruktivnih ideja "

Zaposlenici su se mobilizirali nakon što je prošlog tjedna u The New York Timesu objavljeno da je "stvaratelju" operativnog sustava za mobitele Android Andyju Cohenu prilikom prekida radnog odnosa isplaćena otpremnina u iznosu od 90 milijuna dolara, unatoč tome što je optužen za seksualno neprihvatljivo ponašanje. Iz Google su rekli da optužba ima kredibilitet, dok on optužbe odbacuje.

Ovog je tjedna u utorak još jedan direktor napustio tvrtku. Richard DeVaul, zaposlenik Googleovog istraživačkog laboratorija X, podnio ostavku je nakon što ga je žena koju je intervjuirao za posao optužila za neželjeno udvaranje. DeVaul je taj potez nazvao "krivom procjenom".

Pichai je zaposlenicima rekao da je 48 zaposlenika otpušteno iz tvrtke zbog seksualnog zlostavljanja bez da su primili otpremninu, a The New York Timesu je rekao da mu je bilo teško čitati članak o Andyju Cohenu.

"Ženama je dosta, i ne samo ženama", rekla je profesorica Kellie McElhaney iz poslovne škole Haas. "Ima i puno muškaraca kojima je također toga dosta i koji koriste svoju poziciju kako bi ženama dali priliku, što tvrtke poput Googlea koštati. Mislim da tvrtke morate udariti tamo gdje najviše boli."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:18