ZVAT ĆE SE SPARTAN

MICROSOFT ĆE UBITI INTERNET EXPLORER Stigma koju nosi je prevelika, kreću od nule s novim preglednikom

Slavni, sveprisutni, ponekad i ozloglašeni Internet Explorer (IE) – web preglednik koji je mnogima bio prvi prozor u nepregledni svijet 'mreže svih mreže' uskoro bi mogao u ropotarnicu povijesti, piše ZDNet .

Microsoft navodno razvija novi web preglednik koji bi trebao zamijeniti IE. Preglednik kodnog naziva Spartan trebao bi biti brži, hardverski manje zahtjevan, otvoren za proširenja i dizajnerski puno bliži glavnim konkurentima – Chromeu te Firefoxu.

Umjesto da nadograđuju postojeći IE, koji je dogurao do jedanaeste verzije, u Microsoftu su izgleda odlučili krenuti od nule. Spartan bi trebao biti ponuđen u dvije verzije, onoj za stolna računala te mobilnoj verziji.

Radno ime novog web preglednika sugerira 'spartanski' pristup kako bi surfanje webom bilo što brže i jednostavnije. Upravo su sporost i glomaznost glavne zamjerke Internet Exploreru koji je tijekom 19 godina razvoja postao svojevrsnim internetskim dinosaurom.

Stariji korisnici sjećaju se ozloglašenog Internet Explorera 6 kojeg je početkom stoljeća koristilo više od 90 posto korisnika weba. Softverska rješenja u IE6 često su zagorčavala život developerima, a njegova integracija u Windows XP dovela je do presude Europske komisije koja je Microsoftu zabranila takvu softversku integraciju te softverskog diva kaznila s 561 milijun eura.

Nove verzije Internet Explorera odlični su web preglednici, ali IE se ne može riješiti stigme koju su mu, donekle zasluženo, donijele prethodne verzije pa i samo ponašanje Microsofta kad je u pitanju ignoriranje konkurencije.

Sve ovo navodi nas na zaključak da su glasine o novom web pregledniku koji se 'kuha' u Microsoftovim softverskim laboratorijima istinite. Novi preglednik s novim imenom označio bi i novi početak za Microsoft u bespoštednoj borbi s Googleom, Appleom i Firefoxom na internetskom bojnom polju.

Spartan bi službenu potvrdu mogao dobiti 21. siječnja za kad je zakazano predstavljanje novih mogućnosti Windowsa 10 - slijedećeg operativnog sustava koji nam krajem slijedeće godine stiže iz Redmonda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 20:08