PESKOV 'NE ZNA O ČEMU JE RIJEČ'

MICROSOFT ZAUSTAVIO RUSKE HAKERSKE NAPADE NA AMERIČKE KONZERVATIVNE ORGANIZACIJE Nastojali su uz pomoć lažnih stranica došli do korisničkih podataka

Ilustracija
 Steve Marcus / REUTERS

Ekipa ruskih hakera za koje se sumnja da su se pokušali uplesti u američke predsjedničke izbore 2016., napadaju internetske stranice konzervativnih organizacija kako bi im ukrali podatke, objavio je u ponedjeljak Microsoft.

Po nalogu suda, Microsoft je prošlog tjedna preuzeo kontrolu nad šest lažnih internetskih stranica upletenih u tu kampanju, naveo je u blogu predsjednik Microsofta Brad Smith.

Hakeri su povezani s ruskom vojnom obavještajnom službom GRU, rekao je.

Stranice koje su dizajnirali trebale su oponašati stranice Međunarodnog republikanskog instituta i Instituta Hudson. Korisnici bi bili preusmjereni na lažne adrese na kojima se od njih tražilo da unesu korisnička imena i lozinke.

Reagirajući na te informacije, Kremlj je rekao da ne zna o kojim je hakerima riječ i kako su oni utjecali na izbore.

"O čemu je riječ? Ne razumijemo koji dokazi i na temelju čega su doneseni ti zaključci?", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov. "Ne razumijemo što ovdje rade ruske vojne informacije. Na čemu se temelje tako teške optužbe? Ne bi smjele biti izrečene bez temelja", dodao je.

Prema Microsoftu, jedna od stranica imitira stranicu Međunarodnog republikanskog instituta u čijem su odboru republikanski senatori poput Johna McCaina, koji kritizira ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Druga je nalik stranici Instituta Hudson koji organizira rasprave o temama poput informatičke sigurnosti. Postoji i stranica koja imitira stranicu američkog Senata.

"Strahujemo da te stranice predstavljaju prijetnju za sigurnost sve većeg broja skupina povezanih s američkim političkim strankama prije izbora sredinom mandata 2018. godine", napisao je šef Microsofta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:41