GLOBALNI PAD

Milijuni ljudi diljem svijeta imali su danas problema s internetom, CNN javlja o čemu je bila riječ

Ilustracija
 LEWIS HOUGHTON/Sciencephoto/Profimedia
Tvrtka Cloudflare, važan kotačić za funkcioniranje modernog interneta, imao je problema s trećom stranom zaduženom za ‘tranzit‘

Američka internetsko-infrastrukturna tvrtka Cloudflare u nedjelju je imala problema s radom što je rezultiralo time da više desetaka internetskih stranica i servisa nije bilo dostupno, piše CNN.

Problema s radom imali su streaming servis Hulu, Sonyjev svestrani servis PlayStation Network, Microsoftova Xbox Live mreža, agregator informacija Feedly, specijalizirana društvena mreža Discord te više desetaka drugih servisa.

Iz Cloudflarea su rekli da se problem pojavio kod treće strane koja je zadužena za "omogućavanje tranzita" te da je njihova infrastruktura tijekom dana postajala sve stabilnija.

"Danas smo svjedočili nedostupnosti interneta koji je pogodio više onih koji nude razne usluge", rekao je John Graham-Cumming, čelnik za tehnička pitanja u Cloudflareu. "Cloudflareov automatizirani sustav prepoznao je problem te ga je zaobilazio, međutim problem je bio toliko ekstenzivan da smo morali i dodatno intervenirati."

Graham-Cumming tvrdi da je američka multinacionalna telekomunikacijska tvrtka CenturyLink bila izvor problema te da su Cloudflare i drugi zbog toga neko vrijeme bili nedostupni.

CenturyLink je potvrdio da su imali problema s mrežama za dostavu sadržaja (CDN) te da su štetu sanirali nešto iza 17 sati po hrvatskom vremenu. Tvrtka je rekla da nije mogla iznijeti detalje o pojedinim klijentima zbog povjerljivih informacija.

Cloudflare, ali i druge tvrtke sličnog tipa, stoje između korisnika i internetskih servisa te osiguravaju stabilan protok podataka u trenucima kada velik broj korisnika nahrupi na određenu stranicu, kao što je to slučaj tijekom velikih popusta u internetskim trgovinima ili kada se na nekoj stranici pojavi viralni video.

Takve tvrtke također, između ostaloga, onemogućavaju hakerske napade uskraćivanjem resursa ili DDoS napade.

Korisnici usluga telekomunikacijske tvrtke A1 Hrvatska u nedjelju su također imali problema s pristupom internetu, a iz A1 su rekli da su problemi s kojima su se susreli njihovi korisnici bili "globalne naravi".

"Naime, uslugu pristupa internetu pruža nekoliko globalnih providera. Jedan od njih danas je imao značajnih poteškoća zbog čega su mnogi svjetski web servisi bili nedostupni, a istovremeno milijuni korisnika bez pristupa internetu", pojasnili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:50