ZBOGOM OVISNOSTI

Mladi se sve više okreću ‘glupim telefonima‘: Njihov novi uzlet započeo je 2017., evo što je bila prekretnica

Nokia je 2017. obnovila prodaju svog modela 3310

 Josep Lago/AFP
Prošle godine značajno je porasla prodaja jednostavnih telefona koji se koriste samo za telefoniranje i slanje SMS poruka

Sedamnaestogodišnja Robin West "čudakinja" je među svojim vršnjacima jer - nema pametni telefon. Umjesto da po cijele dane pregledava društvene mreže, ona koristi "glupi telefon".

Stariji čitatelji znaju o čemu se radi, riječ je o jednostavnim verzijama mobilnih telefona koje se koriste samo za slanje i primanje SMS poruka, telefoniranje, možda slušanje radija i snimanje vrlo jednostavnih fotografija, no nemaju pristup internetu i nemaju "milijun" aplikacija koje se mogu koristiti.

Takvi uređaji slični su nekima od prvih mobitela koji su se pojavili devedesetih, a među pripadnicima ove, svojevrsne supkulture, sve su više u modi, javlja BBC.

Robin je od pametnih telefona odustala prije dvije godine. Odlučila je to odjednom. Tragala je za drugim uređajem koji bi zadovoljio njene potrebe za komuniciranjem te ju je privukla niska cijena takozvanih "cigli". Naime, njezin trenutni mobitel francuskog proizvođača MobiWire koštao ju je svega sedamdesetak kuna, a s obzirom na to da nema napredne funkcije niti se spaja na internet, smanjeni su joj i uobičajeni telefonski računi za podatkovni promet.

Pritisak vršnjaka

- Dok nisam kupila ovaj jednostavni mobitel nisam uopće shvaćala koliko je pametni telefon upravljao mojim životom. Bila sam opsjednuta društvenim mrežama i nisam mogla odraditi toliko toga u danu jer sam bila opsjednuta gledanjem u njih. Stalno sam bila na mobitelu - kazala je novinarima ova mlada stanovnica Londona dodajući kako misli da nikad više neće kupiti pametni telefon, jer joj je jednostavni mobitel sasvim dovoljan.

Dodaje kako je vršnjaci stalno zapitkuju kada će kupiti novi pametni telefon.

BBC javlja kako "glupi telefoni" ponovno postaju hit među mladima. Potražnja za njima na Googleu je od 2018. do 2021. porasla za čak 89 posto. Raste i prodaja. Tako je 2019. prodano oko 400 milijuna primjeraka takvih, jednostavnih mobitela, a ta se brojka 2021. popela na milijardu komada. Prošlogodišnja Deloitteova studija otkrila je da jedan od deset korisnika ima "glupi telefon".

- Vraćaju se u modu, tu je i osjećaj nostalgije jer su mnogi od nas upravo takve telefone imali u početku mobilnih mreža - kaže Ernest Doku, stručnjak za mobilne telefone na portalu Uswitch.

Dodaje kako je za novu popularnost ovih mobitela dosta zaslužna 2017. godina kada je Nokia ponovno lansirala svoj legendarni model 3310, koji je izvorno stavljen u prodaju 2017. godine. Nokia je na police dućana informatičke opreme stavila vrlo jeftine, a razmjerno efikasne uređaje koji su, osim cijene, korisnike privukli i zbog svoje slavne prošlosti. Opće je poznato da je 3310-ica bila "uređaj koji se ne kvari", s dugotrajnom baterijom i izdržljivim tijelom.

Naravno, kaže Doku, ovakvi se uređaji svojim performansama ne mogu mjeriti s najsuvremenijim pametnim telefonima, no mogu ih nadmašiti kada je riječ o izdrživosti i trajanju baterije.

Mnogo kupaca u mlađoj populaciji

Psiholog Przemek Olejniczak, svoj je pametni telefon prije pet godina zamijenio Nokiom 3310, uglavnom zato što je htio uređaj kojem će baterija što dulje trajati. No, ubrzo je uvidio brojne druge prednosti.

- Prije sam stalno bio zalijepljen za svoj mobitel. Provjeravao sam sve i svašta, čitao vijesti, pregledavao Facebook i dobivao mnogo informacija koje mi uopće nisu bile potrebne. Sada imam više vremena za sebe i svoju obitelj. Nisam više ovisan o "lajkanju, šeranju, komentiranju" ili opisivanju svog života drugim ljudima. Imam više privatnosti - ističe psiholog koji živi u poljskom Lodzu. Priznaje da je povratak na stariju tehnologiju bio izazovan. Posebice prilikom planiranja putovanja, jer bi ranije provjeravao sve informacije unaprijed, od rasporeda autobusa do ocjena restorana i hotela na svom telefonu, a sada se mora bolje pripremiti prije svakog puta.

BBC piše kako njujorška kompanija Light Phone proizvodi svojevrsne hibride, uređaje koji su jednostavni, ali korisnicima ipak omogućavaju slušanje glazbe ili čak podcasta, a mogu se i povezati s Bluetooth slušalicama, što ih čini "mrvicu pametnijima". No, iz kompanije su se zavjetovali da nikada neće na njima biti moguće instalirati društvene mreže, sandučiće elektroničke pošte, "clickbait" vijesti, internetske preglednike ili bilo koje druge beskrajne feedove koji mogu dovesti do anksioznosti.

Objavili su i podatke kako je prodaja njihovih uređaja lani porasla za 150 posto u odnosu na 2020., a kreću se već od oko 99 dolara, odnosno nešto više od 650 kuna po primjerku.

Suosnivač tvrtke Kaiwei Tang kaže kako je uređaj izvorno stvoren kako bi bio drugi mobitel za ljude koji se žele opustiti od pametnog telefona, primjerice vikendom, no sada ih više od polovice klijenata koristi kao svoj glavni uređaj.

- Da na naš planet sada dođu izvanzemaljci, siguran sam da bi pomislili kako su mobiteli superiorna vrsta koja upravlja ljudima. A to neće stati, zapravo će se još pogoršavati. Korisnici pomalo uviđaju da je to loše i mi im želimo ponuditi alternativu - kaže Tang dodajući da je većina kupaca u mlađoj dobnoj skupini, od 25 do 35 godina, što ga je iznenadilo jer je mislio da će kupci prvenstveno biti starije osobe.

Profesorica Sandra Wachter, stručnjakinja za nove tehnologije i umjetnu inteligenciju pri Sveučilištu Oxford, kaže kako je razumljivo da dio korisnika traži jednostavne uređaje.

- Današnjim uređajima telefoniranje i slanje poruka je tek sekundarna funkcija. Mobiteli su postali glavni izvor zabave, glavni izvor informacija, navigacijski sustav, rječnik, osobni dnevnik i novčanik. Mobitel konstantno želi zaokupiti vašu pažnju, bilo kroz notifikacije ili "breaking" vijesti, čitavog dana. To mnogima postaje vrlo iritantno. Stoga ima smisla da se mnogi okreću jednostavnijoj tehnologiji koja im ostavlja više vremena za druge aktivnosti, smiruje ih, a studije su ionako pokazale da previše izvora informacija i aplikacija može dovesti do anksioznosti kod korisnika - smatra ona.

BBC za kraj prenosi i izjavu Robin s početka priče koja kaže kako je mnogi uistinu neobično promatraju kada im kaže da nema pametni telefon i stalno je zapitkuju hoće li ga već ovog tjedna nabaviti. Odlučna je u odluci - neće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:57