StoryEditor
EUROPSKI SUD PRAVDE

Mobilni operateri u ugovorima s ‘nultom tarifom‘ moraju poštivati načelo otvorenog interneta

Takvi ugovori riskiraju kršenje načela otvorenog interneta različitim tretiranjem prometa i mogli bi oštetiti prava korisnika
 Philip FONG/AFP

Tarife za mobilnu telefoniju koje iz limita isključuju korištenje podataka na određenim aplikacijama ili usporavaju njihovo preuzimanje nakon što je limit dosegnut protivne su europskim propisima o mrežnoj neutralnosti, ocijenio je europski sud.

Takvi ugovori riskiraju kršenje načela otvorenog interneta različitim tretiranjem prometa i mogli bi u konačnici oštetiti prava korisnika, složili su se suci Europskog suda pravde (ECJ).

To je prvi slučaj vezan za mrežnu neutralnost koji se našao pred najviših sudom Europske unije a uključuje mađarsku tvrtku Telenor.

Tvrtka klijentima s kojima je sklopila ugovor s „nultom tarifom” nudi mogućnost da i nakon dosezanja limita nastave uobičajenom brzinom koristiti neke aplikacije, primjerice usluge za streaming glazbe. Druge su pak aplikacije usporene ili blokirane.

Zbog te mogućnosti odabrane bi aplikacije mogle biti u prednosti u odnosu na konkurenciju, zaključio je ECJ. Što više ljudi sklopi takve ugovore, to je rizik veći, dodaju suci.

Sud u Budimpešti uputio je slučaj europskom sudu kako bi dobio smjernice i sada će donijeti konačnu presudu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2020 01:20