EUROPSKI SUD PRAVDE

Mobilni operateri u ugovorima s ‘nultom tarifom‘ moraju poštivati načelo otvorenog interneta

 Philip FONG/AFP
Takvi ugovori riskiraju kršenje načela otvorenog interneta različitim tretiranjem prometa i mogli bi oštetiti prava korisnika

Tarife za mobilnu telefoniju koje iz limita isključuju korištenje podataka na određenim aplikacijama ili usporavaju njihovo preuzimanje nakon što je limit dosegnut protivne su europskim propisima o mrežnoj neutralnosti, ocijenio je europski sud.

Takvi ugovori riskiraju kršenje načela otvorenog interneta različitim tretiranjem prometa i mogli bi u konačnici oštetiti prava korisnika, složili su se suci Europskog suda pravde (ECJ).

To je prvi slučaj vezan za mrežnu neutralnost koji se našao pred najviših sudom Europske unije a uključuje mađarsku tvrtku Telenor.

Tvrtka klijentima s kojima je sklopila ugovor s „nultom tarifom” nudi mogućnost da i nakon dosezanja limita nastave uobičajenom brzinom koristiti neke aplikacije, primjerice usluge za streaming glazbe. Druge su pak aplikacije usporene ili blokirane.

Zbog te mogućnosti odabrane bi aplikacije mogle biti u prednosti u odnosu na konkurenciju, zaključio je ECJ. Što više ljudi sklopi takve ugovore, to je rizik veći, dodaju suci.

Sud u Budimpešti uputio je slučaj europskom sudu kako bi dobio smjernice i sada će donijeti konačnu presudu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. rujan 2023 16:22