RECENZIJA

MOTOROLA SE U VELIKOM STILU VRAĆA NA HRVATSKO TRŽIŠTE Provjerili smo što sve može Moto Z, najtanji premium smartphone na svijetu, evo i koliko košta

Motorola je bila jedan od ljubimaca hrvatskih kupaca još od početka mobilne revolucije, a nakon brojnih problema s kojima su se susretali posljednjih godina, sada se napokon u velikom stilu vraćaju na ove prostore, ovaj put pod vlasničkom kapom kineskog Lenova.

Na hrvatsko tržište napokon je sletio njihov posljednji flagship model Moto Z, slavan po tome što je s tijelom od samo 5,2 mm najtanji premium smartphone na svijetu te po tome što je prvi telefon koji je, čini se, uspio kvalitetno izvesti modularni sustav o kojemu mnogi proizvođači sanjaju, ali ga nikako ne uspijevaju stvoriti. Naime, sa stražnje strane telefona nalazi se 16 malenih konektora, na koje se pomoću snažnih magneta mogu “nalijepiti” moduli nazvani Moto Mods s raznim funkcijama.

Dizajn

Poleđina je izrađena od stakla, a obrubljen je metalnim okvirom. Moto Z izgleda zbilja izvanredno, posebno taj izvanredni zaslon, ali tako tanak dizajn povukao je za sobom nekoliko posljedica. Prva je da bez stražnje maske (koja dolazi u kutiji i također se magnetski spaja s telefonom) nije baš udoban za držanje.

Metalni obrub čak se malo i urezuje u ruku, a i grba kamere pomalo smeta. No, kada se stavi ta maskica, koja može biti drvena, kožna, sintetička… telefon počinje sjajno ležati u ruci, k tome je i vrlo lagan, ali ne pretjerano.

Druga je posljedica što su brada i čelo telefona vrlo veliki, puno veći nego kod drugih telefona s tolikim zaslonom. Treća je da nema drugog zvučnika osim onog za razgovore, kroz koji onda idu i svi drugi zvukovi. Začudo, zvuk je puno bolji nego što bi se očekivalo. Nije bilo mjesta ni za 3,5-milimetarski utor za slušalice, pa u kutiji dolazi adapter koji se ukopča u USB-C utor i omogućava korištenje klasičnih slušalica (s mobitelom se ne dobiju nikakve slušalice, samo adapter).

Motorola je, usput, do odluke o micanju utora za slušalice došla prije Applea.

Performanse i baterija

Moto Z je telefon koji ispunjava sve zahtjeve suvremenog premium telefona - tu su ponajbolji procesor (Snapdragon 820), gomila RAM-a (4 gigabajta), kao britva oštar AMOLED zaslon Quad HD rezolucije (2560 X 1440 piksela, dakle baš kao i Samsung S7, LG G5, HTC 10...), koji daje izvanredan prikaz u svim svjetlosnim uvjetima i pod svim kutevima gledanja. Kod performansi nema apsolutno nikakvih zamjerki, radi munjevito brzo, premda se često doista pretjerano zagrijava, čak i kod manje zahtjevnih zadataka, što je prilično neobično i nikako nije dobro.

Najveći kompromis zbog tankoće uređaja je relativno malena baterija, ali zahvaljujući softverskim optimizacijama izdržat će dan žešćeg rada, što je otprilike u rangu s ostalim premium telefonima. Malo je neobično što je takozvani “turbo charger” - koji mobitel napuni za mrvicu manje od sat vremena, a već 15 minuta punjenja daje oko 9 sati rada - punjač u jednom komadu, odnosno ne radi se o klasičnom USB kabelu sa strujnim adapterom, pa će za spajanje s računalom biti potrebno kupiti dodatni kabel.

Kamera

Kamera ima senzor od 13 MP, blendu otvora f/1.8, laserski autofokus i optičku stabilizaciju, što u konačnici daje vrlo dobre rezultate, iako se počesto bori s fokusiranjem, posebno kada se stavi u malo zahtjevnije situacije, recimo kada se fotografira pod slabijim osvjetljenjem ili objekte u pokretu. Prednja kamera ima 5 MP, a uz sebe ima i pravu, LED bljeskalicu.

Korisničko sučelje

Moto Z u kutiji dolazi s Androidom 6.0, bez prevelikih intervencija od strane Motorole, ali je jedan od rijetkih uređaja koji se može nadograditi na 7.0 Nougat. Ujedno je i “Daydream ready”, dakle sposoban koristiti Googleovu platformu za virtualnu stvarnost. Nadalje, uređaj ima nekoliko vrlo zabavnih detalja - recimo, dva brza trzaja gore-dolje upalit će lampu; dva brza rotiranja lijevo-desno kameru. Izvrsna je opcija “raise to wake”, kada podignete uređaj prikazat će, recimo, točno vrijeme (što također štedi bateriju, jer nije potrebno paliti ekran). Točnije, za tu opciju nije nužno ni dotaknuti uređaj, jer u bradi ima senzor pa je dovoljno samo proći rukom preko donjeg dijela i sat će se prikazati.

Bateriju štedi i senzor koji prati gledate li u ekran; već nekoliko sekundi nakon što maknete pogled s njega, ugasit će se, što funkcionira jako dobro.

Lokalizacija na hrvatski je izvanredna, pa je tako prediktivni unos teksta skoro bez greške, kao i pisanje diktiranjem. Kao i svi veći telefoni ima opciju smanjenja zaslona za jednoručno korištenje, ali nije baš dobro izvedena, jer se smanjeni zaslon ne pomiče lijevo ili desno nego ostaje na centru, pa od toga nema osobite koristi.

Zaključak

Cijena Moto Z-a je 5099 kuna u maloprodaji, a za 3499 može se dobiti model Moto Z Play (koji je deblji, ima veću bateriju i “samo” full HD zaslon). Uz ugovore kod operatera mogu se dobiti u raznim cjenovnim kombinacijama, s tim da je jedina razlika što se kod telekoma ne može dobiti dual SIM verzija.

Karakteristike

● 5.5″ AMOLED QHD zaslon (535 ppi)

● 153.3 x 75.3 x 5.19 mm, 136 g

● 2.2 GHz Snapdragon 820

● 13 MP, F1.8, OIS, PDAF, laserski autofokus, 1.12 um piskeli

● 5 MP F2.2 selfie kamera s bljeskalicom, 1.4 um pikseli

● 4 GB LPDDR4 RAM-a

● 32 GB / 64GB UFS pohrana podataka

● microSD konektor, do 2 TB kartice

● 2600 mAh baterija

● čitač otiska prstiju

● premium metalno kućište

● nano premaz kućišta protiv packi i vode

● USB Type-C

● modularni dizajn

● Android 6.01 Marshmallow

Moto Mods

Moto Mod koji smo imali prilike detaljnije isprobati bio je True Zoom Hasselblad, modul koji je napravljen u suradnji sa slavnim švedskim proizvođačem kamera.

Kada se magnetima nalijepi na Moto Z - a usput, spajanje je brutalno jako i skoro da nema šanse da slučajno padne - mobitel postaje kao kompaktni aparat, s fizičkim komandama za zumiranje i okidanje. Dobije se 10 X optički zum kod kojeg nema gubitka kvalitete fotografije kod bilo kojeg stupnja uvećanja, zatim izvanredna ksenon bljeskalica, ali, nažalost, i lošiji otvor blende pa se modul muči sa slabijim osvjetljenjem puno više nego kamera osnovnog telefona.

Pri najjačem zumu se, k tome, prilično bori s fokusiranjem. U praksi je sustav također prilično nezahvalan, jer, recimo, sebe ne mogu zamisliti da konstantno u džepu nosim taj prilično veliki modul (i to oprezno, da se slučajno ne oštete konektori), a nositi ga stalno na telefonu je još gore, jer je prilično glomazan. Vrlo teško je raditi jednom rukom, jer palac često nehotično stišće Androidove navigacijske tipke.

True Zoom košta 1899 kuna, a postoje i drugi Moto Modovi - projektor po cijeni od 2249 kuna, JBL zvučnik ukupne snage 6W (739 kuna) te baterija (599 kuna), a uskoro će izaći novi (Lenovo je raspisao nagradu od milijun dolara za najbolje napravljeni Moto Mod, a na taj se natječaj može prijaviti bilo tko).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 16:42