SPAJANJE S RAČUNALOM

Musk najavio revoluciju: ‘Čip radi na majmunima, iduće godine ugrađujemo ga ljudima u mozgove!‘

Elon Musk

 -
Neuralink, Muskova tvrtka koja se bavi spajanjem računala i mozga, nada da će iduće godine početi ugrađivati mikročipove ljudima

Milijarder, investitor, inženjer, izumitelj i futurist Elon Musk, izjavio je da se Neuralink, njegova tvrtka koja se bavi tehnologijom spajanjem računala i mozga, nada da će iduće godine početi ugrađivati svoje mikročipove ljudima.

Neuralink, čiji je Musk suosnivač, razvija čip koji će biti ugrađen u ljudski mozak kako bi istovremeno bilježio i stimulirao moždanu aktivnost.

Trebao bi imati medicinsku primjenu, kao što je liječenje ozbiljnih ozljeda leđne moždine i neuroloških poremećaja.

Tijekom intervjua uživo na summitu CEO-a The Wall Street Journala u ponedjeljak, Musk je upitan što Neuralink planira činiti 2022. godine.

"Neuralink dobro funkcionira na majmunima, a mi zapravo samo provodimo puno testiranja i potvrđujemo da je vrlo siguran i pouzdan te da se Neuralink uređaj može sigurno ukloniti", rekao je Musk, kako prenosi Business Insider.

"Nadamo se imati to kod prvih ljudi - a to će biti osobe s teškim ozljedama leđne moždine kao što su tetraplegičari i kvadriplegičari - iduće godine, do odobrenja Američke agencije za hranu i lijekove (FDA)".

Musk kaže da su Neuralinkovi "standardi za implantaciju uređaja znatno viši od onoga što zahtijeva FDA".

Milijarder je i u tweetu ponovio vremenski okvir za 2022.

image

Neuralinkov implantat

-

"Ubrzanje napretka slijedi kada ćemo sljedeće godine imati uređaje u ljudima (teško je voditi nijansirane razgovore s majmunima)", naveo je.

Musk je prije planirao ranije vremenske okvire za Neuralink da prvi puta implantira svoje čipove ljudima.

U veljači je kazao da bi Neuralink mogao početi ugrađivati tehnologiju ljudima do kraja 2021. godine.

Povezivanje ljudskog mozga s računalom

Prije dvije godine Musk je rekao kako se nada da će Neuralink započeti testiranje na ljudima do kraja 2020. godine, no on ima povijest previše obećavajućih, ali neispunjenih rezultata kada su rokovi projekata u pitanju, navodi Business Insider.

U travnju je Neuralink objavio video na kojem se moglo vidjeti majmuna kako igra videoigru koristeći Neuralink uređaj.

Nakon što je prikupio 205 milijuna dolara u srpnju, Neuralink je izvijestio da će sredstva usmjeriti prema razvoju svog čipa kako bi kvadriplegičarima omogućio da svojim mislima kontroliraju digitalne uređaje.

Kvadriplegija ili tetraplegija su potpuna ili djelomična paraliza ruku i nogu.

Neuralink nije jedina tvrtka koja razvija tehnologiju sučelja mozak-računalo. U srpnju je biotehnološka tvrtka Synchron, tvrtka od svega 20 osoba, dobila odobrenje od FDA za početak testiranja na ljudima.

Središnja je Muskova ideja povezati ljudski mozak s računalom, i to umetanjem tankih elektroda u mozak. One se, pak, povezuju na mali bežični uređaj, smješten iza čovjekova uha, koji bi komunicirao s pametnim telefonom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 19:58