STIŽE 2022.

Musk predstavio humanoidnog robota pa su iz kompanije umirivali zabrinute: ‘Ljudi će mu moći pobjeći‘

Tesla Bot
Humanoidni robot koji koristi tehnologiju Teslinih automobila za obavljanje zadataka kao što su nabavka namirnica

Na "Tesla AI Danu", događaju posvećenom predstavljanju novih projekata, Elon Musk je pokazao "Tesla Bot" - humanoidnog robota koji za obavljanje zadataka, kao što su nabavka namirnica ili pričvršćivanje vijka na automobil ključem, koristi tehnologiju Teslinih automobila. Prototip bi trebao biti spreman sljedeće godine.

Tesla Bot će biti visok 172 centimetra i težit će oko 125 kilograma. Za one koji se boje mogućeg ustanka robota, tim inženjera iz Tesle kaže kako ga izrađuju tako da bude prilagođenog ljudima, odnosno, da "možete pobjeći od njega i najvjerojatnije ga nadjačati."

U rukama će moći nositi do 20 kilograma tereta, a s mjesta će moći podići (u tzv. deadliftu) do 68 kilograma. Brzina hoda će iznositi oko 8 kilometara na sat, a izgledat će poput mršavog čovjeka koji će na mjestu lica imati zaslon kojim će komunicirati s okolinom. Bit će opremljen kamerama (čak njih osam), senzorima i drugom tehnologijom koja je već prethodno razvijena za automobile.

Musk i Tesla žele da Tesla Bot obavlja "opasne, ponavljajuće i dosadne zadatke", poput podizanja namirnica ili popravljanja automobila.

- Idealno bi bilo da se ti roboti dodaju našoj radnoj snazi - dodaje Musk.

Prvi funkcionalni prototip robota u Tesli bi trebali imati tijekom sljedeće godine, a Musk ovoga puta nije, kao što to obično radi, dao neki ambiciozni rok do kojeg bismo trebali ovakve robote viđati na svakom koraku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:34