SPAVA LI ON UOPĆE?

NA ČEMU TO SVE RADI PRVI ČOVJEK TESLE Ovo su projekti koje upravo vodi Elon Musk, ono što se činilo nemogućom misijom sveo je na konkretne planove

 Mike Blake / REUTERS
 

Prvog čovjeka Tesla Motorsa možemo smatrati "najkul štreberom" 21. stoljeća. Nadobudno ne staje s poslovnim projektima, a ni odlazak na Mars nije teška tema za razgovor s ovim čovjekom, budući da se među ostalim bavi i time da se jednom pod njegovom palicom upravo to i dogodi.

Business Insider sažeo je najbitnije projekte kojima se trenutačno bavi, a rado pratimo njihov razvoj!

1. Tesla Motors želi do 2018. godine postići proizvodnju od 500 tisuća automobila godišnje, i milijun automobila godišnje do 2020. godine. Stručnjaci su skeptični na ovo ne zato što sumnjaju u proizvodnju, već u rokove koje su si u Tesli zacrtali. Ranije su s električnim modelima Model X i Model S imali probleme oko kašnjenja isporuka prvim kupcima, no očito su pronašli nove načine da organizaciju prilagode ciljevima. Živi bili pa vidjeli!

2. To nas i dovodi do Modela 3. Tesla planira eksponencijalno povećati proizvodnju za novu limuzinu na 1.500 automobila mjesečno tijekom rujna, a do 20.000 mjesečno u prosincu. Testiraju i novu strategiju proizvodnje na njemu.

Elon Musk, founder, CEO and lead designer at SpaceX and co-founder of Tesla, speaks at the SpaceX Hyperloop Pod Competition II in Hawthorne, California, U.S., August 27, 2017.  REUTERS/Mike Blake - RC1290F65C60
Mike Blake / REUTERS

3. Žele izgraditi "mašinu koja gradi mašine". Da bi uopće ispunili sve poslovne ciljeve koje su si zacrtali, moraju još intenzivnije automatizirati pogone, odnosno ljudsku snag što više nadopuniti strojevima koji će dovoljno brzo i precizno raditi i spajati dijelove za automobile. Prema najavama, u Tesli tako žele cijelu proizvodnju pretvoriti u jedan "novi proizvod", s inovacijama koje će preduhitriti konkurenciju i ojačati proizvodnju.

4. Uskoro će prodavati i električne kamione. Za one koji vole malo veće igračke, Tesla već ovog mjeseca predstavlja jedan takav, a drugi i veći se očekuje polovicom 2019. godine. Musk je najavio da će se njihove kamione moći "vozikati okolo kao sportske automobile". Imat će i tehnologiju za vožnju bez vozača (ako netko baš osjeti potrebu prepustiti volan - nikome).

5. Rade i na solarnim pločama koje će prvi krovovi ugledati prije kraja ove godine. Sa SolarCityjem su ušli u pakt vrijedan 2,1 milijardi dolara. Ranije je tu tvrtku vodila Muskova sestrična Lyndon Rive, a Elon je sjedio u upravi. Prije potpisivanja suradnje s Teslom predstavili su novi solarni krov, a prve narudžbe dogodile su se već prije atraktivnog predstavljanja.

Tesla Motors CEO Elon Musk (R) answers questions from Nevada Governor Brian Sandoval during the National Governors Association Summer Meeting in Providence, Rhode Island, U.S., July 15, 2017. REUTERS/Brian Snyder     TPX IMAGES OF THE DAY - RC17D34A79E0
Brian Snyder / REUTERS

6. Da bi san o maksimalnom korištenju solarne energije postao stvarnost, Tesla otvara novu firmu u Buffalu, New York. Proizvodnja navodno kreće do kraja ove godine, pa je jasno da mu se ne čeka sa širenjem na 'zelenom' tržištu. Za ovu tvornicu će "ispljunuti" sitniš od 750 milijuna dolara, a SolarCity se pridružio s dodatnih 150 milijuna.

7. U Australiji želi instalirati najveću bateriju na svijetu. Ovo su također planovi za ovu godinu, i to u prosincu, a radi se o glomaznoj bateriji "Powerpack", što je jedan od najambicioznijih "baterijskih" planova koje je svijet do sada vidio. Baterija će biti instalirana na 'farmu vjetrenjača' i mogla bi energijom opskrbljivati čak 50 tisuća domova. Ideš!

8. U potpunosti samovozeći Tesla vozikat će se po Americi početkom 2018. godine. Svi jedva čekaju vidjeti hoće li stvarno biti tako savršen "vozač bez vozača" kad izađe na cestu.

9. Želi konkurirati Uberu s novom uslugom "Tesla Network", no nitko zapravo još ne zna točne datume kad kreće projekt. Mogući razlog jest i što ne žele s uslugom prijevoza krenuti prije nego im samovozeći automobili ne budu u savršenom stanju, pa bi njih koristili za ovaj projekt.

10. Ne samo da žele poduplati broj punjača za električne automobile, nego žele da se svi napajaju na solarnu energiju. U namjeri da što više za poslovanje iskoriste sunce, žele svoje punjače postupno prebaciti na solarnu energiju, a duplo više mjesta za punjenje imat će već do kraja 2017. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:05