OSMISLIO GA SPLIĆANIN

Najbrži kviz na internetu: ReKVIZitom se zarazilo 150.000 igrača na netu

Prnjak je htio napraviti nešto jednostavno, što se poklopilo s njegovim poslom i strukom

ZAGREB - Zašto je pile prešlo cestu? Koje godine je srušen Berlinski zid? Kako se zove film o Facebooku? Životinja je ptica ako ima...? Koja je životinja predstavljala Zeusa?, samo su neka od tridesetak tisuća pitanja na koje možete odgovoriti u zaraznoj domaćoj igrici ReKVIZit ili najbržem kvizu na netu koji se zadnjih nekoliko mjeseci poput virusa proširio Facebookom, a trenutačno ga koristi oko 150 tisuća igrača diljem Balkana.

Pravila su vrlo jednostavna: cilj je što brže odgovoriti na postavljeno pitanje i na taj način sakupljati bodove. Pitanja su šarolika, iz područja opće kulture, povijesti, umjetnosti, geografije, zabave... Postoje dvije podvrste: brza, u kojoj igrač koji prvi točno odgovori dobije sve bodove, i spora, u kojoj svi koji točno odgovore dijele bodove. Također, korisnici mogu sami smišljati pitanja i slati ih administratorima, što igru čini nepredvidljivom i zabavnijom od klasičnog kviza općeg znanja. Tko stoji iza igrice, zbog koje se kasni na posao i u školu, zbog gotovo ovisničke potrebe da se odgovori na ‘samo još jedno pitanje’?

Neispavan i zadovoljan

Točan odgovor je: Zoran Prnjak. On je 26-godišnji programer iz Splita kojemu je ideja pala na pamet sasvim slučajno, u travnju ove godine. Htio je napraviti nešto zabavno i jednostavno, što se poklopilo s njegovim poslom i strukom. Igricu je najprije pokrenuo na lokalnoj mreži u Gohomeu, tvrtki u kojoj radi, što su kolege prihvatile s oduševljenjem, a šefovi su mu odmah darovali mjesto na serveru na koji se mogu spojiti svi oni s Facebook računom. Od igrice nema nikakve financijske koristi, kao ni desetak volontera-administratora koji paze na sadržaj, kreiraju ga i opominju one koji krše pravila i pišu neprimjerene komentare.

- Otkako su ReKVIZit počeli rabiti prvi korisnici, od tada prosječno par sati dnevno, kad uhvatim vremena, radim na novim funkcionalnostima.

Bio sam neispavan jer bih radio na ReKVIZitu do 3 ujutro, pa na posao u 8 sati, međutim, nije mi nimalo žao jer užitak je raditi nešto što je korisno i zabavno drugima - kaže Prnjak.

Lako do imena

Kako je ranije povezao tvrtku s Facebookom, ta mu je platforma bila poznata i trebalo je samo isprogramirati “bot”, tj. program koji generira pitanja i čeka točan odgovor. Ime igrice Zoran je smislio tako što ju je htio nazvati tako da se rimuje s kviz. No, budući da se nije mogao sjetiti ničega sličnog, nastao je ReKVIZit. Sam priznaje da se nije previše zamarao davanje imena.

Vitezovi, doktori, asovi

- Evo jedne anegdote: prvi put sam napravio razine, tako da je zadnja bila Zmaj, na 2000 bodova. To sam napravio tek da se nađe jer, bio sam uvjeren, nitko neće prijeći više od 500 bodova. Danas, upravo sam provjerio, jedna igračica ima više od milijun bodova - kaže Prnjak.

Također, postoje i nove razine, od kojih su Vitez, Doktor i As oni s najviše bodova.

Igricu je dosad posjetilo gotovo 150 tisuća korisnika, i taj se broj, kaže Zoran, ubrzano povećava. Financijske koristi nema, igricu je programirao “iz gušta” i za zabavu mnogobrojnim posjetiteljima, želeći izbjeći klasične bannere, a s obzirom na to da je igrica na hrvatskom jeziku, nije ni čudno da joj se priključilo na tisuće korisnika iz balkanskih zemalja.

Prnjak dodaje da ima još mnogo ideja.

- S obzirom na to koliko ideja, vezano uz ReKVIZit, imam na lageru, sigurno bi barem deset programera imalo posla - smije se.

NEKA OD PITANJA

1) P: Alejandro?

O: Lady Gaga

2) P: Badem spada u porodicu?

O: Breskvi

3) P: Strah od seksa ili...?

O: Genofobija

4) P: Koliko dana traje trudnoća dupina?

O: 360

5) P: Handrast?

O: Nespretan

6) P: Riba i pol, kuna i pol. Koliko košta pet komada?

O: Pet kuna

7) P: Novčana jedinica Tajlanda?

O: Bat

8) P: Kako se na hrvatskom kaže AIDS?

O: Kopnica

9) P: U koji je kvadrant vodila crvotočina uz postaju “Deep Space 9”?

O: Beta

10) P: Pjesma u kojoj se slave priroda i život?

O: Ditiramb

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 10:17