TKO JE MOGAO ZNATI...

NAJSKUPLJA PIZZA U POVIJESTI Prije 6 godina koštala je 18 dolara, ali gospodin nije htio platiti kešom. Danas ispada da je 'pljunuo' 346 tisuća dolara

Ilustracija
 Danijel Soldo / HANZA MEDIA
 

Neobično je o 2011. godini pričati kao o dalekoj prošlosti, no kada je riječ o BitCoinu i njegovoj vrijednost, to je jedini način.

Prošlog se vikenda na popularnoj Reddit stranici r/BitCoin pojavila objava u kojoj se ukazalo da se prije šest godina za nešto više od 19 BitCoina mogla kupiti pizza u lancu restorana Domino.

Korisnik WinniesReddit objavio je video koji je napravio Michael Hendricks, osnivač sada zatvorene trgovine poklon bonovima koji su se kupovali BitCoinom, a u kojem Hendricks objašnjava kako se uz pomoć BitCoina može naručiti pizza.

Proces kupovine poklon bona iznimno je jednostavan, a najzanimljivije je vidjeti da je BitCoin 2011. godine vrijedio 96 centi.

Gledano iz današnje perspektive, tih 19 BitCoina koje je Hendricks potrošio na pizzu djeluje kao totalno promašena investicija jer u trenutku pisanja ovog članka 1 BitCoin vrijedi 18.250,06 američkih dolara, odnosno 116.464,96 kuna. Drugim riječima, pizzu je platio 346.751,14 američkih dolara ili 2.211.960,20 kuna.

Mnogi korisnici su požurili s komentarima da je ovo potencijalno najskuplja pizza ikad kupljena i, pretpostavlja se, pojedena, međutim Hendricks, a ni nitko drugi nije mogao znati da će BitCoin danas vrijediti toliko koliko vrijedi.

Dapače, njegova je vrijednost do kraja travnja 2017. godine oscilirala te se kretala uglavnom oko tisuću dolara.

Hendricks je čak nekima koji su komentirali da je napravio grešku odgovorio da kupovinu ne smatra greškom. Osnivač CoinCarda nije htio otkriti koliko je novaca uložio u BitCoin kada je BitCoin vrijedio otprilike koliko i dolar.

Korisnici na Redditu istaknuli su da se Hendricks napravio upravo ono za što bi se BitCoin i trebao koristiti, a to je kupovina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 18:37