KRAJ STARSHIPA

Najveća raketa u povijesti eksplodirala ubrzo nakon lansiranja i potpuno se raspala!

 Patrick T. Fallon/Afp
Letjelica od 120 metara bila je viša od Kipa slobode i lansirana je iz baze SpaceX-a u SAD-u

Tvrtka SpaceX Elona Muska u četvrtak je uspješno prvi put lansirala raketu nove generacije Starship, no raketa je nekoliko minuta poslije eksplodirala u zraku. Raketa visoka 120 metara lansirana je na prvi probni let bez posade sa SpaceX-ovog poligona Starbase istočno od Brownsvillea u Teksasu. SpaceX se nadao da će letjeti u najboljem slučaju 90 minuta.

Međutim, nakon manje od četiri minute leta gornja faza rakete nije se odvojila od donje i letjelica je eksplodirala. Unatoč tome, dužnosnici SpaceX zadovoljni su uspješnim lansiranjem i proglasili su kratku epizodu uspješnim probnim letom.

image
Handout/Afp

"Čestitke ekipama SpaceX za ovaj sjajan primjer probnog leta", napisao je sam Musk na Twitteru. Obećao je nastavak. "Mnogo smo naučili za budući probni lest koji će se slijediti kroz nekoliko mjeseci", najavio je Musk.

Letjelica viša od Kipa slobode trebala je biti lansirana u ponedjeljak, no u posljednjim minutama odbrojavanja objavljeno je da se let odgađa na najmanje 48 sati, a razlog je bio zamrznuti ventil za tlak u pogonskoj raketi. Američka svemirska agencija NASA odabrala je svemirsku letjelicu Starship za prijevoz astronauta na Mjesec krajem 2025. godine. Misija poznata kao Artemis III prva je takva misija od završetka programa Apollo 1972. godine.

Starship se sastoji od 50-metarske svemirske letjelice dizajnirane za prijevoz posade i tereta koja se nalazi na 70 metara visokoj pogonskoj raketi Super Heavy. Zajedno nazvane Starship, svemirska letjelica i raketa Super Heavy nikad nisu lansirane zajedno, iako je bilo nekoliko suborbitalnih testnih letova same letjelice.

NASA će prevesti astronaute u Mjesečevu orbitu u studenom 2024. pomoću vlastite rakete Space Launch System (SLS), koju se razvija više od desetljeća. Starship je veći i moćniji od SLS-a. Generira potisak više nego dvostruko veći od raketa Saturn V korištenih za slanje astronauta na Mjesec u okviru misije Apollo.

SpaceX planira isprva postaviti Starship u orbitu i zatim ga dopuniti gorivom s drugog Starshipa kako bi mogao nastaviti put do Marsa ili dalje. Musk je rekao da je cilj učiniti Starship višekratnom letjelicom i tako sniziti cijenu na nekoliko milijuna dolara po letu.


Lansiranje Starshipa pratili smo i uživo:

NOVO - Elon Musk se oglasio nakon lansiranja: ‘Puno smo naučili‘

Unatoč tome što se Starship nije uspio odvojiti od svoje rakete-boostera tijekom današnjeg pokusnog lansiranja, Elon Musk ostaje optimističan.

U objavi na Twitteru, izvršni direktor Tesle rekao je da je to bilo ‘uzbudljivo testno lansiranje‘ i da je ‘puno naučio‘ prije sljedećeg lansiranja koje će se sada održati za ‘nekoliko mjeseci‘.


Raketa Starship eksplodirala je iznad oceana

Raketa Starship nije se uspjela odvojiti nakon lansiranja - što je završilo eksplozijom iznad oceana.

Tom Clarke, urednik znanosti i tehnologije na Sky Newsu kaže da je Starship uspio izvesti ‘manevar okretanja‘, koji je trebao postaviti booster u pravi položaj za povratak na Zemlju, ali da se ‘nije uspio odvojiti‘.

‘Čini se da se potpuno raspao‘, rekao je Clarke. ‘Nije jasno je li to bilo namjerno i jesu li oni izazvali eksploziju. Još ne znamo‘, dodao je.

‘Zanimljivo, čuli ste sve one inženjere u SpaceX-u kako se vesele i plješču u trenutku kada je eksplodiralo. Pomislili biste da će biti smrknuti. No, čini se da su inženjeri i ranije radili ovakve testove. Na ovaj se način uči‘, kazao je Clarke.

U prijenosu na internetu vidjelo se kako se raketa uzdiže s lansirne rampe. Ali manje od četiri minute nakon polijetanja, gornji dio Starshipa nije se uspio odvojiti od donjeg dijela Super Heavy, a kombinirano vozilo se okrenulo i nakon toga eksplodiralo.

Unatoč tome, dužnosnici SpaceX-a na web prijenosu pozdravili su podvig potpuno integriranog Starshipa i rakete-boostera s tla za čisto lansiranje i proglasili ovu kratku epizodu uspješnim pokusnim letom.


SpaceX Elona Muska iz drugog je pokušaja lansirao najveću raketu u povijesti Starship, nakon što je prije dva dana lansiranje otkazano u zadnji tren.

Letjelica od 120 metara viša je od Kipa slobode i lansirana je iz baze SpaceX-a Boca Chica u Texasu.

image

Lansiranje SpaceX Starship rakete

Screenshot/YouTube

Američka svemirska agencija NASA odabrala je svemirsku letjelicu Starship za prijevoz astronauta na Mjesec krajem 2025.. Misija poznata kao Artemis III prva je takva od završetka programa Apollo 1972. godine.

Starship se sastoji od 50-metarske svemirske letjelice dizajnirane za prijevoz posade i tereta koja se nalazi na 70 metara visokoj pogonskoj raketi Super Heavy.

image

SpaceX Starship raketa

Patrick T. Fallon/Afp

Zajedno nazvane Starship, svemirska letjelica i raketa Super Heavy nikad nisu lansirane zajedno, iako je bilo nekoliko suborbitalnih testnih letova same letjelice.

NASA će prevesti astronaute u Mjesečevu orbitu u studenom 2024. pomoću vlastite rakete Space Launch System (SLS), koja se razvija više od desetljeća.

Starship je i veći i moćniji od SLS-a. Generira potisak više nego dvostruko veći od raketa Saturn V korištenih za slanje astronauta na Mjesec u okviru misije Apollo.

SpaceX planira isprva postaviti Starship u orbitu i zatim ga dopuniti gorivom s drugog Starshipa kako bi mogao nastaviti put do Marsa ili dalje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 04:17