UBIO GA iTUNES

NAKON 16 GODINA GASI SE LEGENDARNI WINAMP Jedan od najpopularnijih muzičkih playera odlazi u povijest

Nakon 16 godina postojanja, od 20. prosinca gasi se pionirski MP3 reproduktor za stolna računala Winamp, objavio je u srijedu vlasnik te platforme AOL, koji je do nje došao 80 milijuna dolara vrijednom kupnjom tvrtke Nullsoft.

Naravno, u svijetu u kojem u distribuciji glazbe vladaju neka sasvim nova pravila u odnosu na ona koja su dominirala sredinom i krajem 90-ih, nekima je došlo kao iznenađenje da Winamp uopće još postoji.

Ali, eto, postoji. Redovito su izbacivane nadogradnje za Mac OSX, Android i, naravno, Windows, a "osmrtnica" je objavljena skupa s posljednjim updateom za Microsoftov operativni sustav. Sve verzije i dalje će, jasno, raditi i nakon 20. prosinca, ali gase se Winamp.com i svi povezani web servisi, a sam softver više neće biti dostupan za download.

Winamp je bio neizostavan program u doba kada je Napster šokirao glazbenu industriju, tamo negdje krajem 90-ih godina. Svi koji su masovno skidali muziku u mp3 formatu uglavnom su koristili Winamp kako bi organizirali i reproducirali svoje nove fonoteke, a s vremenom su se pojavljivali i nebrojeni plug-inovi koji su još produbljivali to iskustvo.

U trenutku kad je AOL postao vlasnikom Winampa i glazbenog streaming servisa Spinner, a bilo je to 1999. godine, plan je bio da ta gigantska kompanija postane veliki igrač na muzičkom tržištu, svojevrsni MTV internetskog doba. Ali kad su te dvije akvizicije spojene, sa Spinnerom kao dominantnom tvrtkom, nedostatak jasnog smjera i vodstva odveo ih je - nikamo.

Još kad su se pojavili Appleovi iPod i, još važnije, iTunes, došao je početak kraja. Međutim, ne samo da je Winamp poživio još više od desetljeća, nego je AOL-u donosio i profit. Nekih 6 milijuna američkih dolara godišnje - ne puno, ali ipak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:34