Jack Dorsey

Nakon što je Musk masovno podijelio otkaze, osnivač Twittera prekinuo šutnju: ‘Ja sam kriv, ispričavam se...‘

Jack Dorsey

 Prakash Singh/Afp/Profimedia/Prakash Singh/Afp/Profimedia
- Zahvalan sam i volim sve koji su ikada radili na Twitteru. Ne očekujem da će to u ovom trenutku biti obostrano, rekao je

Tjedan dana nakon što ga je kupio Elon Musk, Twitter je počeo otpuštati polovinu svojih zaposlenika, a korisnici, oglašivači i udruge sve su zabrinutiji zbog preustroja utjecajne društvene mreže.

Iako je dosad o svemu šutio, na Twitteru se konačno oglasio osnivač te društvene mreže Jack Dorsey koji djeluje pomalo zabrinuto zbog svega što Musk čini.

Ljudi u Twitteru, oni iz prošlosti i ovi u sadašnjosti, jaki su i otporni. Uvijek će pronaći način, koliko god težak bio trenutak. Shvaćam da su mnogi ljuti na mene. Ja sam odgovoran za to što svi nalaze u ovoj situaciji: Kompanije je prebrzo narasla. Ispričavam se zbog toga, napisao je Dorsey u prvom tvitu.

- Zahvalan sam i volim sve koji su ikada radili na Twitteru. Ne očekujem da će to u ovom trenutku biti obostrano...ili ikada...i razumijem, dodao je i na kraj svoje objave stavio plavo srce.

Musk odmah najavio masovna otpuštanja

Twitter je u četvrtak navečer poslao dopis svim zaposlenicima kako bi ih upozorio na buduća otpuštanja, navodeći da će uredi biti "privremeno zatvoreni".

Čim je u četvrtak prošlog tjedna preuzeo tvrtku, Elon Musk je raspustio upravno vijeće, otpustio direktore, imenovao se glavnim direktorom i povukao tvrtku s burze.

U noći na petak petero tek otpuštenih Twitterovih zaposlenika podiglo je zajedničku tužbu protiv tvrtke uz obrazloženje da im nije odobren 60-dnevni otkazni rok koji je predviđen američkim zakonom u slučaju masovnog otpuštanja (Warn Act), navodi se u tužbi koju je AFP dobio na uvid.

Najveći je broj otpuštenih među menadžerima, u odjelu marketinga i dizajna, rekao je zaposlenik koji je htio ostati anoniman.

Musk je već u petak pozvao stručnjake Tesle koji će temeljito analizirati rad Twitterovih zaposlenika.

Elon Musk se zauzima za takvu slobodu govora koja će ublažiti pravila moderiranja sadržaja na platformi, izlažući se opasnosti, ističu njegovi kritičari, da otvori vrata većoj zlouporabi (uznemiravanje, govor mržnje, lažne vijesti...).

Neke tvrtke su već odlučile da se više neće oglašavati na Twitteru, među njima velika američka prehrambena kompanija General Mills, američki proizvođač automobila General Motors i njegov njemački konkurent Volkswagen.

Musk je u petak za pad prihoda Twittera optužio "skupinu aktivista koji su pritiskali oglašivače, premda se ništa nije promijenilo u moderiranju sadržaja i premda smo sve učinili kako bismo umirili aktiviste".

"To je doista glupost! Žele uništiti slobodu govora u Americi", poručio je energični poduzetnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. studeni 2022 21:45