VERZIJA ZA DJECU

Nakon što su procurili uznemirujući dokumenti, Instagram zaustavio veliki projekt: ‘Opasan je‘

Ilustracija
 Jakub Porzycki
Istraživanje je pokazalo da bi Instagram mogao utjecati na mentalno zdravlje djevojčica po pitanjU tijela i samopoštovanja

Facebook je obustavio rad na svom projektu „Instagram Kids” nakon otkrića o utjecaju aplikacije na mentalno zdravlje tinejdžera.

Kako navodi BBC, iz kompanije su izjavili da su pauzirali rad kako bi se riješila zabrinutost roditelja, stručnjaka i regulatornih tijela. Taj je potez uslijedio nakon što je Wall Street Journal objavio detalje internog Facebookovog istraživanja koje je pokazalo da bi utjecaj Instagrama mogao biti štetan.

Istraživanje je pokazalo da bi Instagram mogao utjecati na mentalno zdravlje djevojčica po pitanju izgleda i samopoštovanja. Čelnik Instagrama, Adam Mosseri, branio je cijeli koncept, rekavši kako čvrsto vjeruje da bi djeca od 10 do 12 godina trebala imati pristup verziji aplikacije koja je dizajnirana za njih, odnosno, koju ne mogu koristiti stariji od 13 godina.

- Iako smo svjesni da ga trebamo razvijati, odlučili smo pauzirati ovaj projekt. Iskoristit ćemo vrijeme za rad s roditeljima, stručnjacima i regulatorima, da saslušamo njihovu zabrinutost i pokažemo vrijednost i važnost ovog projekta za mlađe tinejdžere. Radit ćemo na elementima softvera koji bi omogućili roditeljima opciju nadzora nad tinejdžerima - napisao je u svom postu na blogu.

Mosseri kaže i da će kritičari „Instagrama za djecu” ovo shvatiti kao svojevrsno priznanje da je projekt loša ideja.

- Činjenica je da su djeca na mreži od malih nogu i vjerujemo da bi roditelji radije htjeli da su djeca na Instagramu koji je prilagođen njihovoj dobi, dodao je. Rekao je i da će Instagram poraditi na razvoju nadzornih alata za djecu starosti od 13 do 19 godina.

Wall Street Journal je u anketi 2020. godine pitao tinejdžerice kako je Instagram utjecao na njih u slučajevima kad su se osjećale loše zbog svog izgleda. Čak 32% ih je reklo da su se osjećale još gore, 22% ih je reklo da su se osjećale bolje, a 46% ih je reklo da Instagram nije imao nikakav utjecaj na njih.

Facebook je prigovorio kako je u anketu uključeno samo 40 tinejdžerica te da se bazirala na negativnim stranama popularne mreže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:08