OTIŠAO JE CAPSTONE

NASA lansirala važnu letjelicu i napravila prvi korak prema povratku ljudi na Mjesec: Misija će trajati šest mjeseci

Jedan od ciljeva programa Artemis jest i poslati prvu ženu na Mjesec

 Handout/ROCKET LAB/AFP
Amerikanci se se na Mjesec žele vratiti 2025. godine i u te su napore uložili 28 milijardi dolara

Mala svemirska letjelica CAPSTONE, koju financira NASA, lansirana je u utorak s Novog Zelanda prema Mjesecu čime je napravljen prvi korak prema povratku američkih astronauta na Zemljinog vjernog pratitelja. U NASA-i nisu krili oduševljenje.

- Ovaj nevjerojatan tim upravo je poslao CAPSTONE na balističku putanju u lunarnu orbitu - rekao je Bradley Smith, NASA-in direktor lansiranja.

Oko 30 milijuna dolara vrijedna svemirska letjelica CAPSTONE (Cislunar Autonomous Positioning System Technology Operations and Navigation Experiment) veličine je mikrovalne pećnice. Proučavat će specifičnu orbitu u kojoj NASA planira izgraditi lunarnu svemirsku stanicu Gatewey na kojoj će se astronauti zaustaviti prije i nakon boravka na Mjesecu.

Ako sve prođe prema planu, za četiri mjeseca CAPSTONE će stići do orbite u kojoj bi se trebala nalaziti stanica Gatawey. Zatim bi letjelica CAPSTONE trebala pokazati kako se u ovu orbitu može uspješno ući i potom je zadržati, a misija bi trebala potrajati šest mjeseci. Iako misija CAPSTONE prikuplja informacije za NASA-u, u vlasništvu je privatne tvrtke Advanced Space sa sjedištem u Westminsteru, u saveznoj državi Colorado.

Lansiranje male letjelice CAPSTONE prvi je, ali važni korak prema realizaciji 28 milijardi dolara vrijednog programa Artemis čiji je cilj povratak američkih astronauta na Mjesec 2025. godine.

Već krajem kolovoza NASA bi mogla lansirati divovsku raketu, Space Launch System, koja bi nosila astronautsku kapsulu Orion. Kapsula će putovati oko Mjeseca i natrag na Zemlju, ali bez astronauta.

Jedan od ciljeva programa Artemis jest i poslati prvu ženu na Mjesec. U sklopu programa Apollo, na Mjesecu je, od 1969. do 1972. godine, boravilo 12 astronauta, no među njima nije bila nijedna žena jer u to doba NASA nije primala astronautkinje.

Tko je gospodin Gorsky?

Dvadeset i prvog srpnja navršit će se 53 godine čovjekova spuštanja na Mjesec u sklopu misije Apollo 11 kada je astronuat Neil Armstrong (1930.-2012.) napravio glasoviti "mali korak za čovjeka, ali veliki za čovječanstvo".

Uz misiju Apollo 11 veže se anegdota. Jedna od njih kaže da je kamera zabilježila kako je Armstrong, nakon što je dva sata i 19 minuta s Buzzom Aldrinom šetao po Mjesečevu moru tišine, na povratku u modul Orao promrmljao onako više za sebe: "Good luck, Mr. Gorsky!".

No, među astronautima nije bilo nikoga tko se tako zvao, pa je gospodin Gorsky ostao enigma do sredine devedesetih, kada je na jednoj proslavi na Floridi Neil Armstrong rekao da je Gorsky sad mrtav i da može reći tko je on.

Gospodin Gorsky bio je njegov susjed u Ohiju. Jednog jutra, kao desetogodišnjak, Armstrong je čuo gospođu Gorsky kako viče na svojega supruga.

- Oralni seks! Ti želiš oralni seks? Može, ali onoga dana kada naš mali susjed bude hodao po Mjesecu - vikala je gospođa Gorsky.

No, priča o gospodinu Gorskom plod je šale pokojnog američkog komičara Buddyja Hacketta koji je to smislio za NBC-jev Tonight Show. Armstrong je za šalu čuo 1995. godine, a ona je u međuvremenu postala urbana legenda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:53