PRAVI BISER

Navigacija na zrakoplovu koji fascinira ljubitelje avijacije i dalje se ažurira floppy disketama

Boeing 747-400F cargo
 Vitaliy Ankov
Diskete služe kako bi se računalo zrakoplova ažuriralo navigacijskim podacima što se čini svakih 28 dana

Legendarni Boeing 747, izvorni 'Jumbo Jet' pred samim je krajem svoje letačke karijere te se nakon 50 godina uskoro prestaje proizvoditi. No bez obzira na to, ovaj avion i dalje fascinira brojne ljubitelje avijacije, a upravo u tom modelu vozi se i američki predsjednik jer je Air Force One zapravo Boeing 747.

Model 747-400 predmet je i videa predstavljenoga na ovotjednoj sigurnosnoj konferenciji DEF CON, piše časopis Bug. Posebno je zanimljivo to što su video snimili sigurnosni stručnjaci, zapravo hakeri, Ken Munro i Alex Lomas, koji su istražili i što se krije u utrobi zrakoplova.

U kokpitu su pronašli mnoštvo ekrana, koji su prvi puta predstavljeni baš u ovom modelu i tako zamijenili klasične analogne instrumente, a potom pronašli i pravi biser – modul u koji se umeće 3,5-inčna floppy disketa (za mlađe čitatelje, to je medij za pohranu podataka iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća koji može primiti 1,44 megabajta podataka i prema kojem je nastala 'save' ikona).

Uz floppy pogon nalazi se i ladica za pospremanje disketa. One služe kako bi se računalo zrakoplova ažuriralo navigacijskim podacima, što se čini svakih 28 dana.

Nakon šetnje zrakoplovom spomenuti sigurnosni stručnjaci porazgovarali su o sigurnosti njegovog softvera. Kad je riječ o zastarjelim tehnologijama, istaknuli su da, iako se mnoge od njih koriste u izvornom obliku, nisu podložne hakiranju, piše Bug.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:25