TRAŽENE FOTOGRAFIJE

Ne nasjedajte na prijevare koje vam nude slike ubijenog bin Ladena! Zarazit ćete si računalo

Slične prijevare internetom kruže od 2004. godine, no njihov se broj značajno povećao nakon što je Obama priopćio javnosti smrt bin ladena

Iako je američki predsjednik Barack Obama izjavio kako neće objaviti fotografije ubijenog terorističkog vođe i do ponedjeljka najtraženijeg bjegunca na svijetu Osame bin Ladena , internet i društvene mreže preplavile su lažne ponude koje korisnicima nude slike i filmove ubijenog šefa al-Qaide.

Slične prijevare internetom kruže od 2004. godine, no njihov se broj značajno povećao nakon što je Obama priopćio javnosti smrt bin ladena.

Korisnici Facebooka trebaju se paziti na objavu 'Disturbing Yet Awesome!) [sic]' (Uzemirujuće, no super) koja je popraćena fotografijom bin Ladena na nišanu snajpera.

Ta poveznica uključuje i tekst koji tvrdi kako riječ o snimci bin Ladenova ubojstva. No, podvaljeni video je lažan i korisnici koji odaberu poveznicu će biti prebačeni na stranicu koja izgleda kao Facebook gdje će njihovo računalo biti zaraženo. Podvala će se potom preslikati na njihov profil te pozivati njihove prijatelje da učine isto.

Prijevare se šire i putem elektronske pošte.

Kompanija za internetsku sigurnost Spohos Security upozorava kako postoji još jedna prijevara koja za mamac koristi bin Ladena, a koja nakon što korisnik ispuni ponuđenu anketu kontakte s njegove liste zasipa neželjenom poštom.

Pojava sve većeg broja prijevara nije ništa čudno jer je u posljednjih nekoliko dana pojam Osama bin Laden bio među traženijima na internetu.

- Brojni su ljudi preko internetskih tražilica želje vidjeti fotografije i filmove bin Ladenove smrti. Brojni su hakeri i prevaranti to iskoristili te napravili da se njihove stranice među prvima pojavljuju u rezultatima - pojašnjava Aryeh Goretsky, stručnjak za internetsku sigurnost.

Kako bi ste se osigurali od mogućih prijevara ponude za pregled fotografija ubijenog bin Ladena u vašem mailu te Facebook računu pobrištie odmah.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:01