NETFLIX IGRE

Netflix lansirao prve igrice za pametne telefone, od danas dostupne i u Hrvatskoj!

Netflix na mobitelu 

 Thiago Prudencio/Zuma Press/Profimedia
Svi Netflix članovi moći će igrati ove igrice: Stranger Things: 1984, Stranger Things 3: Igra, Shooting Hoops, Card Blast i Teeter Up.

Počevši od danas, hrvatski korisnici Netflixa mogu koristiti novu značajku najvećeg svjetskog streaming servisa - igranje igara. Za početak na raspolaganju je pet naslova. Svi Netflix članovi u Hrvatskoj moći će igrati pet mobilnih igara: Stranger Things: 1984, Stranger Things 3: Igra, Shooting Hoops, Card Blast i Teeter Up. To je, poručuju iz Netflixa, tek početak, jer će se biblioteka vremenom proširivati novim igrama.

Za pristup Netflixovim igrama nije potrebno učiniti ništa posebno - potrebna je samo već postojeća ili nova Netflix pretplata, a naslovi su bez reklama i bez ozloglašenih "in-app purchases", odnosno mikrotransakcija koje su nužne kako biste dalje napredovali kroz igru ili dobili dodatne sadržaje.

Zasad su Netflixove igre, nažalost, dostupne jedino na Android pametnim uređajima, nije još poznato kada bi trebala doći podrška za Appleov iOS. Stvar funkcionira krajnje jednostavno - unutar Netflixove aplikacije na pametnom telefonu pretplatnici će vidjeti opciju "igre" te ući u zonu u kojoj će moći odabrati naslove za preuzimanje. Na Android tabletima će pak igre biti u padajućem izborniku. Igre nisu dostupne u dječjim profilima, a dok neki naslovi traže konstantnu internetsku vezu, drugi se mogu koristiti i offline.

Pošto je riječ o globalnom širenju ove opcije, izbornik za igre pojavljivat će se hrvatskim korisnicima u aplikaciji tijekom današnjeg dana. A pošto je, dakle, riječ o novom opciji za cijeli svijet, dostupna je na brojnim jezicima, što znači da će preferencije za svakog pojedinog korisnika automatski biti postavljene na jezik koji već koristi unutar Netflixove aplikacije.
Pretplatnici će moći igrati igre na više mobilnih uređaja putem istog računa, a ako se eventualno dosegne ograničenje postavljeno za konkretnu vrstu pretplate, stići će obavijest od Netflixa. Tada je moguće neki od uređaja deaktivirati putem stranice Netflix.com.

Što se tiče samih igara, kod nekih je riječ o 16-bitnim arkadnim naslovima: pojednostavljeno rečeno, igre koje izgledaju kao one s kraja 80-ih i početka 90-ih, s kockastom grafikom i 3D perspektivom igranja. To naravno ne znači da nisu kvalitetne i zabavne, dapače. Drugi su pak naslovi, kao Card Blast, Teter Up i Shooting Hoops, grafički značajno naprednije, a radi se o puzzle igrama, u stilu Candy Crusha, Fruit Ninja, Tetrisa…

Nadalje, većina naslova na neki je način uvezana s ogromnim katalogom serija i filmova na koje Netflix polaže pravo, što će vjerojatno povući veliki interes obožavatelja tih naslova. Koliko je moguće razlučiti iz dosadašnje strategije, Netflix (barem zasad) nema namjeru punim plućima zaroniti u segment gejminga i konkurirati etabliranim servisima za streaming igara. Više je riječ o ekstenziji njihova portfelja kroz dodatni sadržaj.

Također, još nije jasno hoće li i kada proširiti dostupnost ove opcije na druge uređaje, poput televizora, osobnih računala i igraćih konzola. Uostalom, mobilni gejming jedan je od najbrže rastućih tenholoških segmenata. U godini 2020. (doduše, riječ je o punokrvnoj pandemijskoj godini, što treba uzeti obzir u svim kalkulacijama) tržiše mobilnih igara okrenulo je 77 milijardi dolara samo u SAD-u, a od svih skinutih aplikacija 21 posto na Androidu su bile igre, dok je na iOS-u ta brojka još veća - 25 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 23:35