MORALI SU IH IMATI

NEVIĐENA POMAMA ZA NAJNOVIJIM APPLEOVIM MOBITELOM Krenule prednarudžbe za novu generaciju iPhonea, HGSpot u prvim satima rasprodao najskuplji uređaj

 Profimedia, TEMP Sipa Press
 

Prednarudžbe za novu generaciju iPhonea počele su danas i u Hrvatskoj i situacija s cijenama je točno onakva kakvu smo očekivali: osnovni iPhone XS sa 64 gigabajta memorije koštat će 9999 kuna, što se penje skroz do 14.499 kuna za iPhone XS Max sa 512 GB memorije.

Dakle, sve američke cijene za uređaje doslovno je potrebno pomnožiti s faktorom 10 da bi se dobile cijene u Hrvatskoj, premda to uvelike nadmašuje osnovnu dolarsku cijenu telefona, sva moguća davanja državi i nekakve normalne marže trgovaca. Cijene za jeftiniji model iPhone XR još se ne znaju za hrvatsko tržište, ali ako je suditi po ovome, trebala bi biti 7499 kuna.

A customer compares the size of the new iPhone XS and iPhone XS Max at the Apple Store in Singapore September 21, 2018. REUTERS/Edgar Su - RC11F423A010
Edgar Su / REUTERS
iPhone XS Max i iPhone XS

Gore navedene cijene vrijede za jednog od najvećih dobavljača Applea u Hrvatskoj, iStyle, ali slične su i kod ostalih trgovaca. HGSpot, recimo, ima nešto niže cijene - osnovni XS stoji 9629 kuna, a najskuplji XS Max 13.839 kuna. Vjerovali ili ne, na njihovim stranicama stoji da je upravo taj najskuplji model već potpuno rasprodan, što su Jutarnjem potvrdili iz te tvrtke, uz napomenu da je za prednarudžbu ostalo još samo nekoliko primjeraka ostalih modela iPhonea.

To je bilo oko 11 sati u petak, a prednarudžbe su otvorene u 8 ujutro.

Domaći telekomi također imaju dostupne nove Appleove telefone za prednaručivanje, ali njihova je cjenovna struktura kompliciranija zbog pretplata. Primjerice, u Hrvatskom telekomu se osnovni iPhone XS može dobiti za 8300 kuna, ali uz plaćanje pretplate od 199 kuna mjesečno.

Sam uređaj u HT- se može kupiti za 11.598 kuna. U Vipnetu je situacija slična - osnovni model se može dobiti za 3499 kuna jednokratno plus 200 kuna mjesečno podijeljeno na 24 rate, što ispada 8299 kuna, ali uz to ide pretplata od 179 kuna mjesečno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:12