ULAGAČI POLJULJANI

NITKO NE ŽELI NOVU VALUTU Pomopozno najavljivana kriptovaluta na putu je da propadne i prije nego što zapravo zaživi

 Dado Ruvic/Al Drago / Reuters
 

Facebookova kriptovaluta libra mogla bi propasti i prije nego što je uopće pokrenuta, nakon što su četiri globalne financijske tvrtke počele razmišljati o povlačenju iz projekta, objavio je Wall Street Journal.

Iako su prema prvotnim planovima trebali biti među pokretačima libre, tvrtke Visa, Mastercard, PayPal i Stripe navodno su iskazale suzdržanost spram Facebookovih planova, zbog zabrinutosti da bi sudjelovanjem mogle narušiti svoje pozitivne odnose s financijskim regulatorima u pojedinim državama, koji su već izrazili svoje neodobravanje libre.

Direktori četiriju velikih tvrtki zaključili su kako im je Facebook preoptimistično predstavio spremnost regulatora na prihvaćanje njihovog projekta, te se brinu oko dojma da se ta društvena mreža nije baš odgovorno ponašala na nekim drugim poljima, poput zaštite korisničkih podataka i njihove privatnosti.

Kongres i senat

Udruga Libra pozvala je ovih dana svih 28 potencijalnih osnivača da potvrde svoj interes. Svi navedeni sudionici do sada su samo potpisivali neobvezujuća pisma namjere, i nitko još nije uplatio dogovorenih 10 milijuna dolara početnog ulaganja.

Od najave pokretanja libre u lipnju ove godine više je svjetskih vlada i financijskih regulatora izrazilo ozbiljnu zabrinutost oko tog projekta. Libra nije naišla na topao doček ni u Federalnim rezervama SAD-a, ni Ministarstvu financija, ni odborima za bankarstvo u kongresu i senatu, zabrinutost su iskazali i dužnosnici EU za zaštitu tržišnog natjecanja, financijski dužnosnici Indije i Kine, a francuska je vlada najavila kako namjerava zaustaviti libru u Europi.

Povjerenica EK za tržišno natjecanje Margrethe Vestager izjavila je ovaj tjedan kako je poduzela neuobičajene korake nadzora libre zbog opasnosti da će dovesti do stvaranje nove, potpuno odvojene ekonomije.

“Nova je stvar da smo počeli postavljati pitanja o nečemu što još ni ne postoji”, rekla je. “No to je zato što želimo gledati dovoljno unaprijed da možemo reći hoće li to biti problem”.

FILE PHOTO: Small toy figures are seen on representations of virtual currency in front of the Libra logo in this illustration picture, June 21, 2019. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo
Dado Ruvic / REUTERS
Ilustracija kriptovalute Libra

Umirivanje

Facebook namjerava održati potpisivanje povelje o osnivanju najranije 14. listopada, najvjerojatnije u Švicarskoj, gdje bi se nalazilo i sjedište neprofitne organizacije koja bi upravljala librinim novčanim rezervama i globalnim sustavom plaćanja. Pokretanje libre kao kriptovalute najavljeno je za lipanj sljedeće godine.

Voditelj projekta Libra u Facebooku, David Marcus, reagirao je na pisanje WSJ-a i pokušao umiriti neke strahove vezane u novu kriptovalutu. “Mogu vam reći da vrlo smireno i pouzdano prolazimo kroz legitimna pitanja koja je libra podigla tako što u prvi plan stavljamo raspravu o vrijednosti digitalnih valuta”, kazao je Marcus na Twitteru u četvrtak.

“Promjena ovolikog opsega je teška i zahtijeva hrabrost, te će biti dugo putovanje”, napisao je. “Kako bi libra uspjela, potrebni su joj predani članovi, i premda nemam nikakve spoznaje o pojedinim organizacijama koje ne namjeravaju pristupiti, predanost misiji je važnija od bilo čega drugoga.”

Osim potencijalnih opasnosti korištenja libre u svrhu pranja novca, regulatori su zabrinuti i oko integriranosti libre u društvene mreže Facebooka, u koje se ubrajaju i Instagram i WhatsApp, te kakve bi učinke po tržišno natjecanje imao Facebookov ulaz na tržište financijskih usluga.

Tvrtke koje navodno razmišljaju o povlačenju iz projekta brinu se da bi svojim sudjelovanjem mogle privući širu pozornost regulatora na svoje poslovne aktivnosti.

Drugi problem

Izvori su potvrdili za WSJ kako je američko Ministarstvo pravosuđa zatražilo i od Vise, Mastercarda, PayPala i Stripea da dostave “cjelokupni pregled svojih programa za pridržavanje pravila o suzbijanju pranja novca, te kako će se libra uklapati u njih”.

Na nedavnim internim sastancima u Facebooku, čelnik tvrtke Mark Zuckerberg tvrdio je kako Facebook prilazi libri “više konzultativno” nego “brzinski”, kako ne bi odavao dojam da želi “biti brz i lomiti stvari” - što je mantra modernih disruptivnih tvrtki poput Ubera.

S druge strane, globalni doseg planova za razvoj neovisnog financijskog sustava po svojoj prirodi podrazumijeva ozbiljan poremećaj svjetskog tržišta novčanih transfera, što Facebook teško može poreći.

Tvrtka ima i dodatni problem s vrlo ozbiljnim problemima po pitanju privatnosti i zaštite korisničkih podataka. Facebook se ove godine našao u središtu ozbiljnog skandala kada je otkriveno da je držao podatke 419 milijuna svojih korisnika na nezaštićenom internom serveru, zajedno s njihovim Facebook ID vjerodajnicama.

U takvim okolnostima, Facebooku su očajnički potrebni kredibilni partneri s iskustvom u financijama, koji bi novom projektu mogli podariti dio svojeg ugleda i predstaviti ga kao pouzdanog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 17:32