PRVI DOJMOVI

NOKIA PREDSTAVILA TRI MODELA IZ NIŽE KLASE - 2.1, 3.1 I 5.1 Tri modela za kupce prvih pametnih telefona i zemlje i razvoju

 

Nokia je sinoć na velikom događaju u Moskvi predstavila tri nova pametna telefona koji cijenom spadaju u niži razred - Nokia 2.1, Nokia 3.1 i Nokia 5.1.

Ilija Matanović / HANZA MEDIA
Ilija Matanović / HANZA MEDIA

Riječ je o cjenovnom segmentu između 100 i 250 dolara, gdje se globalno proda oko 42 posto svih pametnih telefona. Iako su flagship modeli oni o kojima se najviše priča, upravo su telefoni iz ovog ranga oni na kojima HMD Global, tvrtka koja je na 10 godina kupila pravo korištenja brenda Nokia, ostvaruje najveći promet.

Iako partnerstvo HMD Globala i Nokije postoji tek oko godinu i pol, uzeli su priličan dio tržišta, u 21 zemlji su među prvih pet proizvođača telefona, a dosad su prodali 70 milijuna uređaja. Ono što se za praktički sve Nokijine uređaje može reći - a bilo ih je u ovih 18 mjeseci jako puno - jest da su kompetentno i kvalitetno izrađeni, cijenom korektni i premda ni po čemu ne spadaju u sam vrh na tržištu imaju jedan snažan adut. Naime, zahvaljujući partnerstvu s Googleom Nokijini su telefoni dio programa Android One, što znači da imaju sve najsvježije verzije Androida te imaju najbrže i redovne nadogradnje, a sami uređaji koriste bazični, “stock” Android, što u praksi daje fluidniji i brži rad. Oni najjeftiniji Nokijini pametni telefoni su pak dio programa Android Go, što je osiromašena verzija tog operativnog sustava prilagođena uređajima s maskimalno 1 gigabajtom RAM-a.

oznor
Ilija Matanović / HANZA MEDIA

Što se tiče tri nova modela, ne može se reći da će ikome srce brže početi kucati kad ih vidi, ali će im novčanik definitivno biti puno sretniji. Nokia 5.1 je najupečatljiviji od tri nova telefona, izrađen je iz jednog komada aluminija u 33 koraka i na dodir ima onu satensku završnu obradu. Čini se kao da je solidno izrađen, ima 5,5-inčni Full HD+ ekran s omjerom stranica 18:9 i MediaTekov sistemski čip Helio P18. Nokia obećava 40 posto brže performanse u odnosu na prethodnika. Glavna kamera ima senzor od 16 megapiksela s automatskim fokusiranjem. Senzor za otisak prsta premješten je na poleđinu, a Nokia 5.1 bit će dostupna od srpnja u tri boje - bakrenoj, plavoj i crnoj te s dvije memorijske kombinacije - 2 GB i 16 GB te 3 GB i 32GB, s početnom cijenom od 189 eura.

Ilija Matanović / HANZA MEDIA

Lanjska Nokia 3 najprodavaniji je njihov telefon, a nova generacija unaprijeđena je prema ovogodišnjim dizajnerskim kodovima. Tijelo je izduljeno na omjer stranica ekrana od 18:9, sam zaslon ima dijagonalu od 5,2 inča i HD rezoluciju. Iako je vidljiva manja posvećenost detaljima nego kod modela 5.1, ne može se reći da je Nokia 3.1 ružan telefon. Unutra je sistemski čip MediaTek 6750, kamera ima senzor od 13 megapiksela s autofokusom, a telefon bi trebao biti kadar podržavati aplikacije za proširenu stvarnost. Dolazit će u tri boje - plavo-bakrena, crna i bijela te s dvije memorijske opcije (2 GB i 16 GB te 3 GB i 32 GB), dok će cijena počinjati od 139 eura. Nokia 5.1 i Nokia 3.1, kao Android One uređaji, u naredne tri godine svaki će mjesec dobivati sigurnosne zakrpe, a iduće dvije godine nadogradnje operativnog sustava te imaju mogućnost pohrane fotografija na Google Photos bez prostornog limita.

Ilija Matanović / HANZA MEDIA
Ilija Matanović / HANZA MEDIA
NOKIA

Iako najjeftnija, Nokia 2.1 možda je i najzanimljivija i doživjela je najveći napredak u odnosu na prošlui generaciju. Nokijini dizajneri i inženjeri su povećali ekran, pojačali bateriju i dodali prednje stereo zvučnike kako bi ovaj telefon bio što bolji uređaj za konzumaciju medijskih sadržaja, jer je često jedini medijski uređaj koji njegovi vlasnici posjeduju. Baterija od 4000 mAh trebala bi trajati dva dana, ekran ima dijagonalu od 5,5 inča i HD rezoluciju, a kućište je plastično, uz neke čelične detalje. Čip koji ga pogoni je Snapdragon 425, glavna kamera ima senzor od 8 megapiksela. Nokia 2.1 u prodaju dolazi u srpnju u plavo-brončanoj, plavo-srebrnoj i sivo-srebrnoj boji po cijeni od 115 američkih dolara.

Ilija Matanović / HANZA MEDIA
Ilija Matanović / HANZA MEDIA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 05:03