WINDOWSI MIJENJAJU IME

NOVA MICROSOFTOVA REVOLUCIJA Gamerska ikona Cortana preuzet će ulogu Appleove Siri na svim platfomama?

Svakome, ali baš svakome tko je barem jedanput igrao kultnu Microsoftovu igru Halo, ime Cortana poprima gotovo ikonski status. Naime, u igrici upravljate likom nazvanim Master Chief (nomen est omen), vojnikom opremljenim specijalnim odijelom koje povećava njegove psihofizičke sposobnosti, piše Slobodna Dalmacija.

Njemu u borbi protiv izvanzemaljaca pomaže umjetna inteligencija koja se manifestira u obliku mlade žene nazvane Cortana. Tijekom cijele igre i njezina serijala ona je jedini pravi prijatelj Mastera, a ako je suditi prema najnovijim glasinama, na radost hordi obožavatelja Haloa, Cortana bi se iz igre mogla preseliti u stvarni svijet. Štoviše, mogli biste je uskoro imati na svojem mobilnom uređaju.

Naime, Cortana je kodno ime za posve nov način rukovanja vašim Windows pametnim telefonom, i to glasom. Jednostavno rečeno, to je Microsoftov pokušaj kontriranja slavnoj Appleovoj Siri. Čak se govori da bi i Windowsi mogli promijeniti svoje ime...

Slično kao i kod Siri, Cortana će odgovarati na sve, slušati sve naredbe korisnika, čak i predviđati njihove upite. Skeptici će reći da su to samo glasine, ali Steve Ballmer, izvršni direktor Microsofta, jasno je dao do znanja da je riječ o pravom proizvodu.

− Ponovno ćemo izumiti samu srž naših uređaja. Riječ je o iznimno personaliziranom korisničkom iskustvu koje će se temeljiti na umjetnoj inteligenciji temeljenoj na našem oblaku, koji svakog trenutka uči sve više o ljudima koji ga koriste, a i općenito o svijetu − kazao je Ballmer u donekle “alkemijskoj” izjavi.

Sustav Cortana trebao bi biti podržan na svim novim Microsoftovim uređajima – Windows Phoneu, Microsoft Surfaceu, Xbox Oneu, kao i na uređajima Windows 8.1. Software je temeljen na bazi podataka koju koristi i web-tražilica Bing, a za razliku od Appleove Siri, Cortana bi trebao bi trebao biti centralni sustav pri upravljanju Windows uređajima.

Svoju “snagu” Cortana će crpiti iz goleme procesorske moći Microsoftova oblaka, kao i Satorija koji funkcionira kao search engine, ali i kao svojevrsna knjižnica svih podataka skupljenih preko Microsofta, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 22:14