IZNIMNO BOLNI LAJKOVI

NOVA OZLJEDA KOJU UZROKUJE TEHNOLOGIJA Nakon 'SMS kandže' i 'iPad ruke' stigao i 'selfie lakat'

 Carl Recine/Livepic / REUTERS

Popisu tehnologijom uvjetovanih ozljeda koji već sad uključuje 'SMS kandžu' i 'iPad ruku' možemo dodati novi termin - 'selfie lakat', piše Washington Post.

Ovo najnovije oboljenje dobilo je na prepoznatljivosti kada je voditeljica NBC-jevog 'Today' showa Hoda Kotb u intervjuu za Elle rekla da njezina doktorica misli da su uzrok bolova u njezinom laktu brojni selfieji koje snima, odnosno neprirodni položaj ruke u koji snimanje selfieja zahtjeva.

'Premda zvuči pomalo nevjerojatno, ovakve vrste ozljeda nisu ništa novo', tvrdi Mary Ann Wilmarth, fizikalna terapeutkinja i glasnogovornika Američkog udruženja fizikalne terapije. Ozljede poput 'selfie lakta' se interpretiraju kao varijacije ozljeda koje nastaju uslijed repetitivnog napora, kao što je npr. sindrom karpalnog tunela.

'Selfie lakat', tvrdi Wilmarth, sličan je 'teniskom' i 'golferskom laktu'. Upala koja nastupa snimanjem selfieja zapravo nastaje zbog toga što je ruka onoga koji snima ispružena dok istovremeno čvrsto drži mobitel, a ljudsko tijelo nije dizajnirano da takve aktivnosti poduzima jako često.

Wilmarth kaže da je problem kod tehnologijom uzrokovanih ozljeda prekomjerno korištenje. 'Kada je BlackBerry prvi puta došao na tržište mnogi su imali probleme s palčevima', dodaje Wilmarth.

Medicinski profesionalci upozoravaju da godine i godine korištenja tehnologije mogu nanijeti štetu ljudskom organizmu zbog dugotrajnog boravka u neprirodnim pozicijama. Na najvećem udaru nalaze se leđa, ramena i ruke, a sve kao posljedica dugotrajnog sjedenja ili naginjanja nad računalima i mobitelima.

Wilmarth kaže da korištenje selfie štapa neće puno pomoći budući da svejedno treba ruku držati ispruženom i zgrčenu te dodaje da je najbolji način za izbjeći bolove u laktu smanjenje snimljenih selfieja u kratkom vremenskom periodu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 06:02