MIRKO PLANINIĆ

Novi dekan PMF-a opisao kako vidi budućnost svojeg fakulteta: ‘Privlačimo najbolje studente‘

Novi dekan PMF-a Mirko Planinić
 Tomislav Kristo/Cropix
‘Osnovat ćemo fond za financiranje bar jedne patentne prijave godišnje i nagrađivati znanstvenike s dobrim ocjenama na natječajima.‘

Fizičar Mirko Planinić novi je dekan Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF), jedne od najvećih sastavnica Sveučilišta u Zagrebu (SuZG) s gotovo 5000 studenata i 800 zaposlenika te jedan od najvećih fakulteta u Hrvatskoj. Među prisutnih 66, od ukupno 77 članova Fakultetskog vijeća, Planinić je dobio 64 glasa, dok su dva glasa bila suzdržana. Njegov izbor za mandatno razdoblje dekana od dvije godine potvrdio je i Senat Sveučilišta u Zagrebu.

Što će biti glavne smjernice vašeg djelovanja?

- Izdvojio bih tri smjernice iz svojeg programa: nastojati da PMF bude i dalje lider u Hrvatskoj i šire, u svim granama znanosti i obrazovanja u kojima rade njegovi zaposlenici, povećati produktivnost administracije i ponašati se društveno odgovorno. Da bi naša istraživanja i naše obrazovanje činili naše društvo boljim, moramo biti međunarodno prepoznatljivi, stalno napredovati, razmjenjivati ideje i privlačiti kvalitetne studente i znanstvenike. U svemu tome želimo biti društveno odgovorni i upisivati studente koji mogu naći posao na tržištu rada i raditi istraživanja s potencijalom za promjene naših života znanjem. U Hrvatskoj oko 30 posto objavljenih radova nemaju niti jedan citat, što znači da nikoga ne zanimaju, a PMF želi odgovorno ulagati novac poreznih obveznika u istraživanja s odjekom u društvu.

image
Novi dekan PMF-a Mirko Planinić
Tomislav Kristo/Cropix

Koliko je potres oštetio zgrade PMF-a?

- Potres je učinio dosta štete na našim zgradama u centru grada, u kojima su Biološki i Geografski odsjek, pa ih trebamo osposobiti za nastavu u sljedećoj akademskoj godini. Osim toga, već dugo želimo okupiti sve struke na jednom mjesto i sagraditi zgradu Biologije, Geografije i Geologije na Horvatovcu. Nastojat ćemo to napraviti uglavnom europskim novcem pa se intenzivno pripremamo za natječaje koji se planiraju u sljedećem financijskom razdoblju.

U čemu PMF prednjači pred ostalim fakultetima u Hrvatskoj?

- Na PMF-u su iznosi dobiveni za projekte Hrvatske zaklade za znanost u posljednjih pet godina rasli po stopi od 20 posto godišnje, prihodi od projekata EU u posljednje dvije godine rasli su po stopi od 50 posto godišnje, a prihodi od stručnih projekata lani su rasli za 50 posto. PMF je 2012. u strukturi prihoda imao samo deset posto sredstava koji dolaze izvan proračuna, prošle je godine taj postotak bio 30 posto, a cilj nam je doći do 50 posto. Od ukupno šest ERC projekata, koji su najprestižniji europski projekti, dobivenih s hrvatskih adresa od 2012. godine, dva su s PMF-a, što znači da znamo raditi vrhunsku znanost i privlačiti vrhunske znanstvenike. Najnoviji Synergy ERC projekt, u kojem su glavni istraživači Iva Tolić s IRB-a i Nenad Pavin s PMF-a, bilo je jako teško dobiti. O tome svjedoči podatak da su prošle godine i puno razvijenije zemlje od nas, kao što su Izrael, Finska, Nizozemska i Norveška, uspjele dobiti samo jedan takav projekt.

image
Novi dekan PMF-a Mirko Planinić
Tomislav Kristo/Cropix

Kako namjeravate privući najbolje studente koji u velikom broju biraju FER, a ne PMF?

- Najbolje studente želimo privući interesantnim vrhunskim istraživanjima i kvalitetnim obrazovanjem na našem fakultetu. Na PMF dolaze studenti usmjereni više na fundamentalna istraživanja koji vide svoju karijeru u znanosti, a na FER odlaze mladi ljudi više usmjereni na stjecanje praktičnih znanja koja će koristiti u razvoju i primjeni vrhunskih tehnologija. Četiri naša smjera - Molekularna biologija, Biologija, Matematika i Fizika - imaju trenutačno više zainteresiranih s prvim izborom studija od broja mjesta, što je garancija da ćemo dobiti dobre studente. K tome, mi smo jedan od rijetkih fakulteta koji ima prag na ocjene na maturi iz matematike na višoj razini i fizike za upis smjerova iz matematike i fizike, što FER trenutačno nema.

Kako ćete unaprijediti transfer tehnologije u društvo?

- Tu ima dosta prostora za napredak. Trenutačno imamo dvije spin-off tvrtke koje su proizašle iz istraživanja povezanih s CERN-om i bioinformatikom. U tijeku su dva velika infrastrukturna projekta, CENIKS i CIUK, ukupne vrijednosti od oko 150 milijuna kuna, koji će opremiti grupe s fizike i kemije vrhunskom opremom, što je garancija za izvrsna istraživanja i suradnju s gospodarstvom. Planiramo osnovati fond na razini fakulteta koji će financirati barem jednu patentnu prijavu godišnje i nagrađivat znanstvenike koji uspiju dobiti dobre ocjene na prestižnim natječajima za projekte.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. ožujak 2024 06:28