UPORNO NAS ZAOBILAZE

NOVI STREAMING SERVIS DOSTUPAN JE ČAK I U KRALJEVINI ESVATINI, ALI NE I U HRVATSKOJ; ZAMP: 'Apple smo zvali 30 puta, nisu se javili nikad!'

 Pawan Kumar / Alamy / Alamy / Profimedia
 

Možda ne znate gdje su točno Kraljevina Esvatini ili Antigva i Barbuda na karti. Ali čak i te dvije malene državice, prva sa 1,3 milijuna stanovnika, smještena na afričkom jugu, a druga, zapravo “spojena” od dva karipska otoka s oko 70.000 stanovnika, od petka su po nečemu ispred Hrvatske.

Njima je naime Apple TV+, novi streaming div u nastajanju, dostupan, a Hrvatskoj - nije.

Rumunji i mi

Gledatelji u više od sto zemalja tako već tri dana mogu provjeriti jesu li dobre nove serije s Jennifer Aniston ili Jasonom Momoom, reklamirane kao adut novog servisa kojeg su često opisivali kao najozbiljnijeg Netflixova konkurenta, ali Hrvati, uz Rumunje jedini u EU, to još neće moći učiniti. Gdje je (ponovno) zapelo?

Činjenica je Hrvati glazbu nisu mogli kupovati ni preko iTunesa, a ni glazbeni servis Spotify, za razliku od Deezera, još nije došao do nas. Za Spotify se krivio ZAMP, naša krovna udruga za glazbena autorska prava, navodno zbog tvrdih pregovora o naplati prava, a slično se odmah počelo govoriti i za Apple TV+, međutim, od njihova direktora Nenada Marčeca doznajemo da to nije istina. Vrlo jednostavno - do pregovora s Appleom nikad nije ni došlo, a sa Spotifyem je ugovor potpisan još lani.

- ZAMP je valjda 30 puta zvao ljude iz Applea na sastanak, i zbog Apple Musica i iTunesa, ali nikad nam se nisu javili povratno, a kamoli zbog TV+ usluge - otkriva Nenad Marčec, dodajući da mu se čini da smo Appleu trenutačno, jednostavno - nezanimljivi.

iTunes je pritom, recimo, prisutan u Sloveniji, iako ima samo oko 200 pretplatnika.

- Što se Apple Musica tiče, jedina njihova reakcija na naše pozive bila je da su nam poslali NDA klauzule (non disclosure agreement, koji jamči da ZAMP i Apple neće javno otkrivati detalje pregovora ili postotke), ali dalje od toga nikad nismo stigli - objašnjava Marčec.

Kad će Spotify

Slična priča prije koju godinu vrtjela se i oko glazbenog servisa Spotify, koji za razliku od Deezera i dalje nije dostupan u Hrvatskoj.

- I tada se prozivao ZAMP, međutim, mi smo ugovor s njima potpisali i sve riješili prije godinu dana. Otad se nisu javljali - govori.

Zašto je Hrvatska dovoljno primamljiva Netflixu ili Amazon Primeu, a nije Appleu?

Jedan od faktora sigurno je činjenica da je Netflix dostupan na svim smart televizorima i mobilnim uređajima, a Apple TV plus samo na Appleovim uređajima, poput iPhonea, iPada, Mac-ova, Apple TV uređaja ili pojedinih Samsung smart televizora. Time je i broj korisnika manji.

Međutim, ako je Appleu isplativo tv+ uslugu isporučiti u Gvineju Bisao, neobično je da u Hrvatskoj to nije slučaj. Podsjećamo, slična se situacija dogodila već dvaput.

Prije četiri godine, kad se širio Apple Music i također zaobišao Hrvatsku, u ZAMP-u su rekli da su im u Appleu spočitnuli premalo tržište i lošu ekonomsku situaciju kao glavne razloge, a još 2012. iz iTunesa su tome dodali visoku razinu piratstva kao problem u Lijepoj Našoj. Apple nije odgovorio na naše upite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 01:28