PRETRAŽUJTE OPREZNO

ONA JE NAJOPASNIJA POZNATA OSOBA NA INTERNETU Utipkate li njezino ime u neku tražilicu, šanse su velike da ćete biti izloženi cyber napadu

Avril Lavigne
 Danny Moloshok / REUTERS

Tvrtka koja se bavi cyber sigurnošću McAfee objavila je svoj godišnji izvještaj o najopasnijim internetskim pretragama kada je riječ o poznatim osobama i na vrhu tog popisa se nalazi kanadska pjevačica Avril Lavigne, piše The Guardian.

Ovo je 11. put da McAfee izdaje ovaj izvještaj koji otkriva uz koje se poznate osobe vezuje najviše za korisnike štetne internetskih stranica. Prethodnih godina pri vrhu popisa su se našle glumice Amy Schumer i Emma Watson dok su se na ovogodišnjem popisu iza Avril Lavigne plasirali pjevači Bruno Mars, Carly Rae Jepsen, Zayn Malik i Celine Dion.

"Cyber kriminalci nastavljaju zloupotrebljavati ljudsku opčinjenost s poznatim osobama kako bi ih usmjeravali na internetske stranice koje u sebi sadržavaju zlonamjerne programe za krađu identiteta i instalaciju malwarea", stoji u izjavi iz McAfeeja. Na njihovom popisu opasnih osoba nalazi se procjena koliko je vjerojatno da će korisnik nabasati na sumnjivu stranicu.

Šanse da ćete prilikom pretraživanja Avril Lavigne biti usmjereni na stranicu sumnjivog sadržaja je 14,5 posto, s tim da taj broj skače na 22 posto kada njezinom imenu dodate riječi "free mp3".

"U današnjem digitalnom svijetu korisnici žele odmah imati najnovije hit albume, spotove, filmove, serije i slično", rekao je Gary Davis, šef sigurnosti potrošača u McAfeeju. "Potrošači često stavljaju komociju ispred sigurnosti te zbog toga nerijetko kliknu na sumnjive stranice. Iznimno je važno da prije svakog klika dobro promisle o tome gdje će ih taj klik odvesti."

Lavigne je posljednje četiri godine bila glazbeno neaktivna budući da se borila s lajmskom bolešću. Nedavno je međutim na Instagramu objavila da priprema nove pjesme pa je vjerojatno zbog toga skočio broj pretraga njezinog imena.

Lavigne je prva glazbenica koja se plasirala na prvo mjesto McAfeejevog popisa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2023 15:21