Pametni telefon

OnePlus Nord je povratak kineske tvrtke korijenima: flagship telefon po cijeni iz srednjeg ranga

OnePlus Nord
OnePlus Nord dijeli veliki dio svojih komponenti s modelom OnePlus 8, koji je predstavljen prije nekoliko mjeseci

Nakon silnih mjeseci glasina i curenja podataka, kineska kompanija OnePlus jučer je i službeno predstavila svoj novi model Nord, koji će se moći kupiti od 4. kolovoza, a u Hrvatskoj će, skupa s dostavom, koštati 419 eura, odnosno nešto više od 3100 kuna. Još treba vidjeti hoće li neka od hrvatskih tvrtki uvoziti telefon (dosad je OnePlus uvozio Mobis), odnosno hoće li se naći u ponudi teleoperatera i koliko bi tada koštao.

OnePlus Nord bi, zapravo, trebao predstavljati sasvim novu podliniju tvrtke koja je svoj identitet i vrlo vjernu publiku izgradila kroz filozofiju pametnih telefona sa specifikacijama flagship uređaja, ali s cijenom iz srednjeg razreda. Međutim, kroz godine je ta cijena sustavno išla prema gore, da bi se OnePlus sada našao u poziciji da se praktički ni po čemu ne razlikuje od konkurenata - flagship specifikacije, ali i flagship cijene (model 8 Pro, recimo, u Hrvatskoj preko OnePlusove službene stranice košta 929 eura).

image
OnePlus Nord

OnePlus Nord dijeli veliki dio svojih komponenti s modelom OnePlus 8, koji je predstavljen prije nekoliko mjeseci i koji je 300-tinjak eura skuplji. U prijevodu, dakle, OnePlus Nord na neki način predstavlja povratak korijenima. Jedina značajna razlika jest da Nord nema ponajbolji sistemski čip na trenutnom tržištu - Qualcommov Snapdragon 865+ - nego slabiji Snapdragon 765G.

S obzirom na to da je najvažniji dio OnePlusova DNK oduvijek bila fantastična brzina i fluidnost rada, to bi možda i mogla biti velika stvar, ali zasad nema naznaka da promjena čipseta nešto posebno kvari performanse.

Praktički sve ostalo je tu: 6,44-inčni Full HD ekran u OLED tehnologiji s frekvencijom osvježavanja od 90Hz, što postaje sve učestalije na pametnim telefonima - ali ne u ovom cjenovnom rangu. Tu je, nadalje, 5G povezivost, zatim 8 GB RAM-a i 128 GB interne memorije, brzo punjenje WarpCharge 30T koje bi trebalo moći bateriju od 4115 mAh napuniti od 0 do 70 posto u pola sata. Dostupan je i jači memorijski paket od 12 GB i 256 GB po cijeni od 529 eura.

Od OnePlusa 8 se Nord razlikuje i po tome što nema zakrivljeni ekran (za što bi mnogi čak rekli da je i prednost) te što ima drugačije kamere. Prije svega, ima dvostruku selfie kameru, a time i veći izrez unutar ekrana. Druga selfie kamera je širokokutna, s vidnim poljem od 105 stupnjeva.

image
OnePlus Nord

Što se tiče glavne kamere, OnePlus Nord i OnePlus 8 dijele glavni 48-megapikselni senzor, ali Nord ima jednu kameru više (premda o njihovoj kvaliteti još treba prosuditi). Nord ima 8-megapikselnu ultraširoku kameru, 5-megapikselni dubinski senzor i 2-megapikselnu makro kameru. Telefon dolazi u crnoj i tirkiznoj boji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:57